MILOJEVIC NIKOLA 06

Nikola Milojević: Najveća uteha i podrška mi je bila moja mama Maja

Osvajač zlatne medalje na Pojedinačnom Evropskom prvenstvu 2009. i svetski šampion u konkurenciji do 14 godina, zatim i prvi teniser sveta na ITF listi 07. januara 2013. (konkurencija do 18 godina). Pregršt pobeda, trofeja, priznanja krase biografiju i vitrinu 20 – godišnjeg Nikole Milojevića. Za kratko vreme novi biser srpskog tenisa Nikola Milojević vinuo se od prvaka Starog kontinenta do samog svetskog vrha. Nikola je na briljantan način koračao iz sezone u sezonu, a rezultatski bum najavio je još 2008. najavivši dolazak još jednog teniskog čuda od deteta iz Srbije, na Tennis Europe listi zauzimao je poziciju broj 1 i bio je nepobediv. Njegovo ime krasi i trofej (Tarb) na kome su imena današnjih velikih planetarnih zvezda Španca Rafaela Nadala, Francuza Rišara Gaskea i drugih. Nikola je 26. januara 2009. poneo titulu najboljeg u Tarbu na nezvaničnom prvenstvu sveta u konkurenciji do 14 godina. Sezonu 2009. započeo je osvajanjem titule državnog prvaka na dvorankom prvenstvu održanom u Novom Sadu, nastavio a titulom u Boltonu – prva kategorija u konkurenciji do 14, a zatim je na listu trijumfa dodao i pobedu u Tarbu na najprestižnijem turniru na svetu za konkurenciju do 14 godina. Nikola je ostao ne poražen kako na domaćoj, tako i svetskoj sceni u uzrastu do 14 godina.
Zlatni niz Nikola je nastavio 26. jula 2009. na Pojedinačnom prvenstvu Evrope koje je održano u češkom gradu Pilzen gde je osvojio zlato za Srbiju. Usledile su godine protkane titulama i velikim rezultatima koje je iskovao Milojević širom planete. Osvajao je najveće juniorske turnire sveta u Venecueli, Kini, Meksiku, Maleziji, Velikoj Britaniji, Filipinima, Nemačkoj, Japanu, Kosta Riki, Maroku… igrao polufinale Rolan Garosa. Profi tenisu posvetio se od 2013. i već na prvom turniru popeo se na pobedničko postolje – fjučers (Grčka, Maratonsko polje). Do sada na profi sceni osvojio je sedam turnira iz fjučers serije, od toga četiri u sezoni 2015. Trenutno je na 280. poziciji ATP liste, što je njegov najbolji rang do sada u profi konkurenciji. Iako je u 2015. osvojio pet trofeja i došao do najboljeg ranga do sada (trenutno je 280. na ATP listi, uslediće novi skok kada se upišu novi poeni osvojeni u Tunisu), ova godina je bila izuzetno teška za Milojevića.

Povezana vest:  WTA TORONTO, Ivanović poražena u osmini finala u Torontu

Iza tebe je teška godina na ličnom planu. Izgubio si oca, i taj gubitak se odrazio na tvoju igru. Koliko?
-Smatram da se prilično odrazilo, imao sam mentalne padove, bilo je jako teško motivisati se i fokusirati za treninge, isto tako i za mečeve. Ceo moj teniski put moj otac je bio uz mene. Godina 2015. mi je bila najteža ne samo u teniskoj karijeri, već u životu. U tim teškim trenucima najveća uteha i podrška mi je bila moja mama Maja, naravno i ja njoj. Ona mi pomaže u organizaciji putovanja na turnir“.

Da li je ta tragedija, pa i agonija oko bolesti oca, na neki način očvrsla tvoj karakter?
-Jeste, očvrsnulo me je u to sam sada sto posto siguran.

Povezana vest:  ATP SERIJA 250 UMAG, Od trojice ostao samo Ćirić

Bio si jedan od najperspektivnijih mladih tenisera na svetu, ali rezultati u bliskoj prošlosti, zbog pomenute situacije, nisu bili ispraćeni na adekvatan način. Očekuješ li bitne promene u nastavku karijere?
-Očekujem da će 2016. biti mnogo uspešnija sezona za mene. Sva moja pažnja fokusirana je na tenis i to mora dati rezultat. Kojim tempom, to ne mogu predvideti, ali sam zacrtao da ću ići prema vrhu.

Smatraš li da možeš brzo da se vratiš u formu i pružiš kvalitetne partije u periodu koji je pred tobom?

-Da, to apsolutno smatram i očekujem. Mislim da ovi rezultati, ove četiri titule koje sam osvojio u poslednje vreme ukazuju na to. Zapravo, to su parametri koji jasno govore da sam na pravom putu, da mogu i, što je najvažnije, imam samopouzdanja.

Naredna godina je možda prelomna u tvojoj karijeri. Da li?
-Može biti naravno to se nikad ne zna, ali mislim da sam ovim poslednjim rezultatima napravio finu pripremu za 2016. i da ću mnogo rasterećeniji ući u novu takmičarsku godinu. Teniseru je potrebno da mu krene, da počne sa osvajanjem titula, tada dolazi do promena u pristupu mečevima, protivnicima, odnosu prema treningu, pripremama…

Tenis je svakako skup sport sa mnogo ulaganja, pogotovo sam put ka vrhu. Imaš li adekvatnu finansijsku potporu i sponzore?
-U finansiranju moje karijere najviše mi je pomogao menadžer Dirk Hordorf, pored njega sponzor Wilson finanisjski i u opremi. Dragocena finansijka pomoć dolazi od TSS, koristim je za kupovinu avionskih karata.

Povezana vest:  Kiša pomerila polufinalne mečeve u Istbornu za sutra

Mnogo je tenisera koji su se, iz raznih razloga našli na prekretnici. Neki su uspeli da se vrate, neki odustali. A ti?
-Puno tenisera se tokom karjere nađe na nekoj prekretinici, ono što ja znam jeste da je puno toga bilo iza mene ove godine, ali u sledeću sezonu ulazim samo sa pozitivnim mislima.

Bio si uključen u Dejvis kup reprezentaciju.Kada planiraš da se vratiš „starom jatu“?

„Deo Dejvis kup tima Srbije, uvek velika čast i radost, ali mislim da to nije nešto što bi ja mogao da isplaniram. U trenutku kada sam ja dobio poziv da budem u timu, tada nisu igrali ni Nole, ni Janko, ni Viktor. U svakom slučaju mi imamo izuzetno jaku reprzentaciju i vrlo sam zahvalan tom pozivu. Sada mi je bitno da unapređujem svoju igru i rang i siguran sam da će to suigrači i selektor prepoznati i da će ponovo uslediti poziv“.

Tvoji planovi za narednu sezonu?

-Od oktobra 2015. Moj teniski trener je Boris Pašanski. Mislim da je polod ove saradnje već vidljiv, a u budućnosti očekujem da ćemo značajno unaprediti moju igru. Uz mene je već godinama kondicioni trener Aleksandar Popović. Razgovaramo o planu priprema za sledeću godinu. Očekujem da ću posle pripremnog perioda početi da igram turnire u februaru 2016. I da će to biti uglavnom čelindžeri – zaključio je Milojević.