ATP World Tour

ATP negira da nije reagovala na navode o korupciji

Čelnici Udruženja teniskih profesionalaca (ATP) oštro su danas demantovali tvrdnje da se nije adekvatno reagovalo na informacije da je bilo koji igrač bio umešan u nameštanje mečeva.Izvršni direktor ATP-a Kris Kermoud rekao je to na današnjoj konferenciji za medije u Melburnu, odgovarajući tako na navode Bi-bi-sija i Bazfida (Bužfeed), koji su u noći između nedelje i ponedeljka objavili da imaju dokaze o nameštanju, kao i da ATP nije reagovao na prijave o tome.
-Jedinica za integritet tenisa (TIU) i teniske vlasti apsolutno odbacuju bilo kakve navode da su dokazi o nameštanju zataškavani iz bilo kog razloga, kao i da nisu temeljno istraživani. Izveštaji Bi-bi-sija i Bazfida odnose se na događaje od pre oko 10 godina, ali mi ćemo svakako istražiti sve nove informacije, jer uvek to radimo – rekao je Kermoud.
TIU je osnovana 2008. godine i zadužena je za borbu protiv korupcije u tenisu. Ona je do sada osudila i suspendovala desetine igrača, uglavnom niže rangiranih. U izveštaju Bi-bi-sija i Bazfida navodi se da su tokom istrage dobili nove informacije i da su razgovarali sa desetinama sagovornika, ali nisu objavljena imena, osim Nikolaja Davidenka i Martina Vasala Arguela.
Njihov meč iz 2007. godine u Sopotu prekinut je kada su kladionice otkazale sve uplate zbog sumnjivih aktivnosti. To je izazvalo istragu ATP-a. U izveštaju se navodi i da osmoro tenisera koji su ranije nameštali sada učestvuje na Australijan openu. Izveštaj navodi da je Davidenkov meč bio namešten, ali je prvi čovek ATP-a rekao da mora da postoji konkretan dokaz da bi se igrač suspendovao.
-Potrebni su nam dokazi. Istraga o meču u Sopotu 2007. godine nije donela dovoljne dokaze. Kao što navodi Bazfid, istraga je naišla na nepremostive prepreke i jednostavno nije bilo moguće utvrditi ko je kriv u tom slučaju – rekao je Kermoud.
On je istakao da ATP ne toleriše korupciju.
-Istrage TIU donele su 18 presuda, od čega je šest doživotnih suspenzija. Imamo politiku nulte tolerancije po ovom pitanju. Ne opuštamo se, stalno smo na oprezu po ovom pitanju – rekao je Kermoud.

Povezana vest:  DAVIS CUP 2011, Monako predao Tipsareviću, Srbija - Argentina 2:3