AA tennis ball racquet

ATP: Nezavisni izveštaj o nameštanju mečeva

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) odlučila je da formira nezavisnu antikorupcijsku komisiju koja bi trebalo da ispita tvrdnje pojedinih medija o navodnom nameštanju mečeva.  Izrada nezavisnog izveštaja najavljena u jeku tvrdnji da zvaničnici nisu uspeli da pravilno istraže slučajeve navodnog nameštanja mečeva.
Predsednik ATP Kris Kermoud izjavio je da je neophodna hitna akcija da bi se „povratilo poverenje publike“ u tenis.
-Mi želimo da stalno budemo na oprezu. Smatram da je ovo hrabar korak. Mi nemamo šta da krijemo – dodao je Kermoud.
Najava izveštaja dolazi 10 dana posle tvrdnji Bi-Bi-Sija (BBC) i Bazfida (Buzzfeed) da imaju dokaze o nameštanju mečeva i optužbi na račun ATP-a da nije reagovao na prijave o tome. Najveću brigu treba da predstavlja nedostatak sredstava, rekla je legendarna teniserka Martina Navratilova.
Ona je kazala da je u pitanju nekoliko hiljada mečeva, dodajući da je saradnja teniskih organizacija ATP, WTA i ITF jedini način da se zaista sprovode kontrola.
-Kako da istražite hiljade i hiljade mečeva bez mnogo novca? Govorimo o milionima dolara koji su neohodni – dodala je Navratilova.
U izveštaju Bi-Bi-Sija i Bazfida navodi se da su tokom istrage dobili nove informacije i da su razgovarali sa desetinama sagovornika, ali nisu objavljena imena, osim Nikolaja Davidenka i Martina Vasala Argela. Teniser Bob Brajan je kazao da ne bi trebalo navoditi imena onih na koje se sumnja.
-Bolje bi bilo da imate čvrste dokaze pre nego što narušite nečiju reputaciju… Takve stvari se dugo zadrže – rekao je Brajan. 

Povezana vest:  WTA, Jankovićeva sedma po zaradi na najnovijem WTA spisku