andy murray

Dvoje Britanaca u polufinalu grend slema – prvi put od 1977.

Velika Britanija je danas, nakon pobeda Džoane Konte i Endija Marija na Australijan openu, dobila dvoje polufinalista u pojedinačnoj konkurenciji na grend slem turnirima prvi put od 1977. godine. Konta je nastavila svoju odličnu seriju na Australijan openu, pošto je u četvrtfinalu bila bolja od Džang Šuai iz Kine. Ona će u polufinalu igrati protiv Nemice Anželike Kerber. 
Mari je, na drugoj strani, u četvrtfinalu savladao Španca Davida Ferera za svoje šesto polufinale na Australijan openu, u kome će čekati pobednika duela Gael Monfis – Miloš Raonić. Današnjim pobedama, Konteova i Mari dostigli su uspeh Sju Barker i Džona Lojda, koji su se u polufinale Australijan opena plasirali pre 39 godina. 
Džoana Konta je, pored toga, postala i prva Britanka u polufinalu nekog grend slem turnira još od 1983. godine, kada je Džo Đuri igrala polufinale Otvorenog prvenstva SAD.
-Živim svoj san. Kada sam bila mala sanjala sam da osvojim grend slem i da budem najbolja na svetu. I dalje sanjam – rekla je Konteova nakon pobede u četvrtfinalu. 
Mari je danas izborio svoje 18. grend slem polufinale i tako se izjednačio sa legendarnim nemačkim teniserom, a sada trenerom Novaka Đokovića, Borisom Bekerom.  Mari je slavio protiv Ferera sa 3:1, a taj meč je bio prekinut na kratko na početku trećeg seta kako bi se navukao krov jer se nad Melburnom spremala kiša.
-Bilo je prilično vetrovito na početku meča. Mislim da je bilo dobro što smo napravili pauzu, jer smo odigrali nekoliko oštrih razmena na početku trećeg seta… Volim da igram u zatvorenom. Odrastao sam u Škotskoj gde vreme nije baš kao ovde. Sve vreme sam igrao na zatvorenom, tako da mi krov uopšte ne smeta – naveo je Mari. 

Povezana vest:  US OPEN 2013, Đoković ili Nadal - više od borbe za titulu u Njujorku