djokovic monte karlo

Đoković: Moram na terenu da opravdam ulogu favorita

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, koji sutra u finalu Australijan opena igra za svoju 11. grend slem titulu, rekao je da će ulogu favorita pokušati da potvrdi na terenu u duelu protiv Britanca Endija Mareja.
Đoković je do sada pet puta igrao finale na Australijan openu i svih pet puta je, na kraju, podizao trofej. Poslednji put je to uradio prošle godine i to upravo protiv Mareja.
Na drugoj strani, Britanac je četiri puta stizao do poslednjeg meča u Melburnu, ali nikada nije izašao kao pobednik. Uz to, Marej je u tri od ta četiri finala gubio od Đokovića.
Sve ovo navodi na zaključak da je Đoković favorit u sutrašnjem finalu Australijan opena, koje se igra u 09.30 po srednjoevropskom vremenu.
-Laska mi kada čujem pozitivne prognoze, naravno. Ali to ne sme da me ponese, ako razumete na šta mislim. To nameće i određenu mentalnu prepreku, jer morate to da ostvarite. Morate biti u stanju da, na kraju, te prognoze potvrdite i na terenu – rekao je Đoković.
Đoković će u sutrašnjem finalu juriti 11. grend slem titulu i pokušaće da se večnoj listi izjednači sa Bjornom Borgom i Rodom Lejverom. Takođe, cilj mu je i šesta titula na Australijan openu, čime bi se izjednačio sa Rojom Emersonom.
Srpski teniser će za protivnika imati tenisera koji juri svoju treću grend slem titulu u devetom finalu.
-Ne potcenjujem Mareja, nema govora o tome. Imam orgomono poštovanje prema njemu i prema svemu što je do sada uradio u karijeri. Samo je jednu nedelju stariji od mene, odrasli smo zajedno – rekao je Đoković.
„Imamo sličan stil igre i veoma slične putanje u karijerama, tako da je lepo videti da se naš rivalitet nastavlja i da igramo jedan protiv drugog za najvažnije titule“, dodao je srpski teniser.
Marej se nije osvrtao na prošlost. Rekao je da ima priliku da pobedi Đokovića ako odigra svoj najbolji tenis.
-Mislim da moju pobedu ne očekuje veliki broj ljudi. To je novi meč i zaista nije važno šta se do sada događalo u prošlosti – rekao je Marej.
Obojica tenisera su relativno lako stigla do finala, iako su i Đoković i Marej odigrali po jedan veoma naporan meč – Đoković protiv Žila Simona, a Marej protiv Miloša Raonića u polufinalu.
Đoković će pred finale imati malu prednost, jer je imao dan više za odmor, ali Marej se prisetio epskog polufinala iz 2012. godine. Đoković je pobedio Mareja u tom polufinalu posle pet setova, a potom je dva dana kasnije odigrao još jedan veliki meč protiv Rafaela Nadala.
-Nije idealno kada odigrate pet setova, ali i Novak je mene ovde pobedio u pet setova, a onda je odigrao šestočasovno finale protiv Nadala. Sve je izvodljivo – naveo je britanski teniser.

Povezana vest:  Lajović bez plasmana u glavni žreb Šangaja