Prvi teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Otvorenog prvenstva SAD u tenisu, pošto je večeras u Njujorku pobedio 12. tenisera sveta Francuza Gaela Monfisa u četiri seta, 6:3, 6:2, 3:6, 6:2.

Branilac titule Đoković je do sedmog plasmana u finale Ju Es opena došao za dva sata i 35 minuta.

Đoković je dobro počeo meč, sigurnom igrom, ali i zahvaljujući dvostrukim servis greškama protivnika, poveo je sa 5:0 posle samo 16 minuta igre. Monfis je u šestom gemu osvojio gem na svoj servis i kada se činilo da će Đoković osvojiti set bez većih problema, on je ispustio prednost od 40:0 i set loptu, a Monfis je napravio brejk i smanjio na 5:2.

Povezana vest:  ROLAN GAROS 2014,Lajović došao nadomak duela sa Nadalom

U Đokovića se uvukla nervoza, a Francuz je zaigrao mnogo bolje, osvojio je gem na svoj servis i smanjio na 3:5. On u osmom gemu nije iskoristio dve brejk lopte, što je Đoković kaznio i posle 36 minuta i ukupno pete set lopte poveo u meču.

Monfis je poveo sa 1:0, a zatim je Đoković vezao pet gemova tokom kojih je izgubio samo četiri poena i poveo je sa 5:1. Monfis je u narednom gemu imao mnogo problema sa servisom, ali to prvi igrač sveta nije iskoristio pa je u osmom gemu servirao za drugi set. Đoković je bez izgubljenog poena osvojio servis gem i stekao dva seta prednosti.

Povezana vest:  ATP ŠANGAJ, Poraz Tipsarevića i Maraha u drugom kolu

Đoković je poveo u trećem setu sa 2:0, ali je posle toga Monfis zaigrao ozbiljnije, popravio je servis i uz nekoliko atraktivnih poena preokrenuo je na 5:2. Posle tog gema, tokom pauze, Đoković je tražio pomoć fizioterapeuta koji mu je izmasirao levo rame. On je zatim spasio set loptu i prekinuo niz Monfisa, koji je u devetom gemu uspeo da spasi tri brejk lopte i osvoji treći set.

Pre početka četvrtog seta Đokoviću su masirali desno rame. Teniseri su osvajali gemove na svoje servise sve do četvrtog, kada je Đoković napravio brejk i poveo sa 3:1. Monfis je odmah vratio brejk, a isto je ubrzo učinio i Đoković i ponovo je vratio dva gema prednosti. On je zatim osvojio gem na svoj servis, a u poslednjem gemu oduzeo je servis Monfisu bez izgubljenog poena i ostvario pobedu.

Povezana vest:  WTA STANFORD, Ana Ivanović danas protiv Marion Bartoli

Đoković će u finalu igrati protiv pobenika duela Švajcarca Stena Vavrinke i Keija Nišikorija iz Japana. Sa trećim igračem sveta Vavrinkom do sada je igrao 23 puta i pobedio je u 19 mečeva, od kojih i u poslednja dva.

Đoković je protiv sedmog tenisera sveta Nišikorija igrao 12 puta i pobedio u 10 duela, od kojih u devet uzastopnih.

Srpski teniser će u nedelju od 22 časa igrati za treću titulu na Ju Es openu, posle 2011. i 2015. godine, odnosno za ukupno 13. grend slem titulu.