Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na Otvorenom prvenstvu SAD, pošto je u finalu izgubio od Švajcarca Stana Vavrinke u četiri seta 7:6 (1), 4:6, 5:7 i 3:6. Vavrinka je do pete pobede u 24. međusobnom duelu s Đokovićem došao posle tri sata i 55 minuta igre.

Švajcarcu je ovo treća grend slem titula u karijeri, a prva na Ju Es openu, posle trijumfa na Otvorenom prvenstvu Australije 2014. godine i Otvorenog prvenstva Francuske 2015. Đoković je dobro počeo meč, brzo je osvojio svoj servis gem, a potom je na servis Švajcarca došao do brejka. Srpski teniser je konstatno u prvom setu pritiskao servis Vavrinke, imao je još tri šanse da oduzme servis Švajcarcu, ali mu to nije pošlo za rukom.

Povezana vest:  Ivanović: Moram da radim na forhendu

Vavrinka je u devetom gemu prvog seta, kada je Đoković servirao za vođstvo od 1:0 u setovima, uspeo da dođe do prvog brejka na meču, iako je srpski teniser imao dve vezane set lopte. U nastavku prvog seta obojica tenisera bili su sigurni na svoj servis, pa je taj period igre okončan u taj-brejku. Đoković je sjajnom igrom rešio taj-brejk sa 7:1, te je tako došao do prednosti od 1:0 u setovima.

Početkom drugog seta bio je primetan pad u igri Đokovića. Sve ređe je počeo da pogađa prve servise, što je Vavrinka iskoristio i u četvrtom gemu stigao do brejka, a samim tim i vođstva od 3:1.

Povezana vest:  Pliškova za manje od jednog sata do polufinala Ju-Es Opena

Đoković je u narednom gemu imao tri vezane brejk šanse, ali ih nije iskoristio, a onda je na svoj servis bez izgubljenog poena stigao do 4:2. Najbolji teniser sveta je u narednom gemu ponovo pritisao servis Švajcarca, što je donelo rezultata, pa je brejkom stigao do 3:4.

Usledila su dva gema bez izgubljenih poena, ali je onda došlo do novog pada u igri srpskog tenisera, pa je Vavrinka u 10. gemu napravio novi brejk za izjednačenje u setovima.

Gotovo identična situacija viđena je i u trećem setu. Vavrinka je u ranoj fazi stigao do brejka, Đoković je sredinom seta uzvratio oduzimanjem servisa, ali je Švajcarac ponovo uspeo da napravi brejk kada je srpski teniser servirao za taj-brejk.

Povezana vest:  Krajinović eliminisan u četvrtfinalu Notingema

Početkom četvrtog seta Đokovića su uhvatili grčevi, a potom i žuljevi zbog kojih je dvaput zatražio medicinski tajm-aut tokom tog perioda igre. Švajcarac je lako i brzo došao do prednosti brejka u četvrtom setu, poveo je s 2:0, a umalo je u četvrtom gemu ponovo oduzeo servis srpskom teniseru, koji je do kraja perioda igre imao tri brejk lopte, ali nije uspeo da ih iskoristi.

Vavrinka je meč završio sa 46 direktno osvojenih poena, 16 više od Đokovića, ali i 51 neiznuđenom greškom, pet manje od srpskog tenisera.