Ruska teniserka Marija Šarapova rekla je danas, nakon što joj je Sud za sportsku arbitražu smanjio kaznu, da se nada da će Medjunarodna teniska federacija (ITF) izvući pouke posle njene suspenzije.

-Preuzela sam odgovornost od samog početka zbog toga što nisam znala da je lek koji sam uzimala poslednjih deset godina zabranjen. Ali, shvatila sam i koliko neke druge federacije bolje obaveštavaju svoje sportiste o promenama pravila, naročito od onih u Istočnoj Evropi gde meldonijum koriste milioni – napisala je Šarapova na svoj Fejsbuk profilu.

Povezana vest:  Serena Vilijams u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije

-Sada, kada je proces završen, nadam se da će ITF i druga relevantna antidoping tela raditi ono što rade druge federacije kako više nijedan teniser ne bi prošao kroz ono što sam ja prošla – dodala je Šarapova.

Marija Šarapova vratiće se na teren aprila 2017. godine, pošto joj je CAS danas smanjio suspenziju zbog dopinga.

Povezana vest:  ATP LOS ANĐELES, Braća Brajan novi rekorderi u dublu

Šarapova je prvobitno bila suspendovana na dve godine ali je CAS, nakon žalbe Ruskinje, tu kaznu danas smanjio na 15 meseci, pa će nekad najbolja igračica sveta moći da se vrati tenisu od 26. aprila 2017. godine.

Petostruka grend slem šampionka Šarapova suspendovana je u junu, pošto je u martu priznala da su njeni doping rezultati na ovogodišnjem Australijan openu bili pozitivni na meldonijum, supstancu koju je Svetska antidoping agencija (WADA) 1. januara stavila na listu zabranjenih.

Povezana vest:  Lajović zaustavljen u drugom kolu Vimbldona

Ona je tada rekla da nije znala da je meldonijum na listi zabranjenih, a da je tu supstancu uzimala zbog problema sa srcem. Šarapova je navela i da joj je današnji dan jedan od najsrećnijih u životu.

-Mogu na teren u aprilu sledeće godine. Brojim dane do povratka na teren – rekla je ona.

Šarapova je trenutno na 95. mestu na WTA listi.