Teniska reprezentacija Srbije povela je danas u Beogradu sa 1:0 protiv Španije, u čevrtfinalu Dejvis kupa, pošto je Novak Đoković pobedio Alberta Ramosa Vinjolasa u tri seta, 6:3, 6:4, 6:2.

U drugom meču, nešto kasnije Viktor Troicki će igrati protiv Pabla Karenja Buste.

U subotu od 16 časova na programu je meč dublova, a u nedelju od 14 časova igraju se uzvratni mečevi u singlu.

U polufinale će se plasirati ekipa koja osvoji tri poena.

Pobednik duela Srbije i Španije će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Francuske i Velike Britanije.

Đoković je u prvom setu u dvorani „Aleksandar Nikolić“ pred oko 5.000 gledalaca igrao na veoma visokom nivou. On je od početka uspostavio kontrolu, igrao je agresivno, dobro je servirao, Špancu nije dopustio nijednom da mu pripreti, a u rivalovim servis gemovima uvek je vršio pritisak.Najbolji srpski teniser je u šestom gemu došao do tri vezane brejk lopte, prvu je odmah iskoristio i došao do vođstva od 4:2.

Povezana vest:  FED CUP 2014, Dolonc: Voznijak je bila bolja, još nije gotovo

Sigurnim bekhendima, forhendima i igrom na mreži Đoković je veoma brzo i lako potvrdio brejk, a potom je na servis Vinjolasa imao dve set lopte, ali je Španac ipak uspeo da sačuva svoj servis.

Vinjolas je u devetom gemu stigao do 30:30, ali je Đoković dobrim servisom lako stigao do treće set lopte koju je iskoristio forhend dijagonalom.

Srpski teniser je prvi set završio sa po 80 odsto ubačenog i osvojenog prvog servisa, a na drugi je imao maksimalan učinak, dok je Španac imao svega 50 odsto ubačenog prvog servisa. Vinjolas je u prvom setu upisao i samo jedan forhend, naspram šest Đokovića.

U istom ritmu nastavio je Đoković i drugom setu, Vinjolas je delimično podigao nivo igre, kako u svojim servis gemovima, tako i na servis rivala. U petom gemu je ipak došlo do pada koncentracije, 24. teniser na ATP rang listi, vezao je dve duple greške, što je Đokoviću donelo brejk.

Povezana vest:  Ðoković u polufinalu Sinsinatija, igra sa Medvedevim

Srpski teniser stečenu prednost bez većih problema sačuvao je do kraja tog perioda igre, koji je završen posle 35 minuta igre.

Vinjolas je prvi gem trećeg seta dobio bez izgubljenog poena, a potom je na servis rivala došao do izjednačenja, ali to je bilo sve što je uspeo da uradi, pošto je Đoković ponovo sigurnim servisima došao do izjednačenja u gemovima.

U narednom gemu drugi teniser sveta došao je trećeg brejka na meču. Španac je mnogo grešio na svoj servis, ali nije imao ni rešenja za agresivnu igru Đokovića.

On je bez izgubljenog poena potvrdio brejk i došao do prednosti od 3:1. Španac se u narednom gemu namučio da prekine seriju Đokoviča od tri uzastopna gema, ali mu je to ipak pošlo za rukom.

Povezana vest:  Đoković: Pad koncentracije;Janković: Pronašla sam način

Usledio je najduži gem na meču i to na servis Đokovića, koji je trajao 13 i po minuta, a i u kome je Vinjolas došao do prve brejk lopte na meču.

Đoković je posle mnogo problema i velike borbe, ali i pogrešne odluke linijskog sudije na gem loptu, kada je uzviknuo „aut“, iako je lopta bila na liniji, ipak uspeo da dobije i povede sa 4:2.

Vinjolas kao da je nakon propuštene šanse da napravi brejk ostao bez snage, što je Đoković iskoristio došao do još jednog brejka, a potom na svoj servis okončao meč i doveo Srbiju do prednosti od 1:0.