Srpski teniser Novak Đoković objavio je danas u Beogradu da će propustiti ostatak sezone zbog povrede lakta, da će se posvetiti rehabiltaciji i da će se početkom iduće godine vratiti takmičenju.

„Bilo je raznih spekulacija i raznih izjava o stanju moje povrede, pa sam želeo da vas lično obavestim o tome. Nakon konsultacijama s doktorima, doneo sam odluku da se odmorim i da napravim pauzu do kraja sezone. Dakle, neću igrati nijedan turnir do kraja sezone“, rekao je Đoković na konferenciji za novinare.

Đoković je ove sezone osvojio dva trofeja, nije uspeo da odbrani titulu na Rolan Garosu, a učešće na Vimbldonu je završio u četvrtfinalu kada je upravo zbog povrede lakta predao meč Tomašu Berdihu.

Srpski teniser, trenutno četvrti igrač sveta, u karijeri je osvojio 68 titula, od čega 12 grend slem titula.

„Ovo je povreda koju vučem već godinu i po. Predstavljala mi je problem na mnogim turnirima u poslednje vreme, ali u poslednjih mesec i po dana je eskalirala. Predaja na Vimbldonu je bila znak da treba da donesem radikalnu odluku. Ovo nije profesionalno lak trenutak za mene“, rekao je Đoković.

Nekada prvi teniser sveta je najavio da će se dva meseca odmarati „bez reketa“.

„Svi stručnjaci, specijalisti različitih oblasti medicine složili su se da priroda povrede zahteva neigranje i pasivno-aktivan odmor, odnosno rehabilitaciju. Predamnom je period u kojem ću raditi na jačanju lakta i čitavog tela“, rekao je Đoković.

Istakao je da operacija nije neophodna: „Svi stručnjaci, čak i ortopedi i hirurzi, ne preferiraju da se operišem, jer nije nužno. Nisam, niti želim da se ikada operišem, tako da mi je drago što ću da se oporavim na prirodan način. Šest meseci je više nego dovoljno da se izlečim, rehabilitujem, i da 1. januara krenem na najvišem mogućem nivou“.

Povezana vest:  Dinara Safina najavila povlačenje

„Bilo je i turnira i faza gde je to bilo bolje, ali prosto, nekako sam se nadao kako vreme odmiče da će se povreda smiriti, jer nisam imao kidanje ligamenata, mišića, niti išta slično. Ovo je povreda karakteristična za tenisere i bejzbol igrače, jer je mehanička. Jedan od glavnih uzroka je preopterećenost“, rekao je Đoković.

On je najavio da će trener Andre Agasi i ubuduće raditi s njim.

„S pozitivne strane gledano, imaću vremena da se posvetim svom telu i sastavim tim koji će biti uz mene u narednoj sezoni. Andre Agasi je prihvatio da bude uz mene i na početku sledeće sezone, i jako sam mu zahvalan“, dodao je Đoković. ;

On je rekao da bi tek trebalo da nađe kondicionog trenera i da čeka odluku Marija Ančića da li će i dalje biti u njegovom timu. ;

„Mario Ančić je još prioritet, ali on je izgradio potpuno drugačiji život. Potrebno mu je da razmisli da li želi opet da se posveti tenisu… Imam još nekoga kao opciju, ali čekam Ančićev odgovor“, rekao je Đoković.

Đoković je najavio i da će sigurno igrati prve nedelje u narednoj sezoni. ;

„Od sada pa do prvog turnira u 2018. ima sasvim dovoljno vremena i to je dovoljno za mene da se potpuno izlečim“, rekao je on.

Povezana vest:  Meč Đoković - Marej najbolji u 2012. godini

Četvrti teniser sveta je rekao da tek sada shvata kako je igračima koji se suočavaju „sa ovakvim stepenom povreda“ gotovo svake sezone.

„Shvatio sam koliko sam bio blagosloven da ovakve povrede koje bi me ometale u takmičenju, nisam imao do sada… Ovo je povreda koju vučem već godinu ipo i predstavljala mi je problem na mnogim turnirima.., ali u poslednjih mesec do dva je eskalirala, pogotovo na Vimbldonu gde sam morao da završim četvrtfinale predajom. To je bio znak da mora da se donese odluka koja je radikalna“, rekao je teniser i dodao da je povreda lakta najviše uticala na njegov servis.

Kazao je da ga raduje što će dokse leči imati slobodnog vremena da se posveti stvarima kojima do sada nije mogao, a podvuka je: „Jelena i ja ćemo postati roditelji po drugi put i na tome će mi biti fokus“.

„Dobro sam igrao na Vimbldonu, osećao sam se igrački gledano odlično, pun samopouzdanja. Nažalost, jesam osećao bol u laktu. To se postepeno povećavalo u intenzitetu. Nadao sam se da će neka brza i laka rešenja, tipa pilula, rešiti to, iako nisam pobornik toga. Prvi put posle jeseni 2015. bio sam imun na sve lekove. Nisam reagovao uopšte. To je bio znak da nema dalje, da moram da se zaustavim, odmorim, izlečim“, kazao je on.

Đoković će zbog odsustva sa turnira po prvi put posle 10 godina ispasti iz prvih 10 tenisera sveta.

„Uuuu, odlično! Raduje me što ću moći da naletim na nekog od prvih nosilaca u prvom, drugom kolu“, rekao je Đoković.

Povezana vest:  Novak Đoković u novom Pežou 308

Na pitanje novinara da li će po povratku biti pod manjim pritiskom, rekao je: „S jedne strane – da, možda zbog renkinga i okolnosti. Sama činjenica da neću igrati ;šest meseci pre prvog turnira u sezoni, nameće da ne očekujem previše. S druge strane, poznajući sebe, previše sam ambiciozan. Sve u pozitivnom smislu. Ne stresiram sebe. Poznajući svoje psihofizičke sposobnosti, uvek imam najveće ambicije i želje“, rekao je Đoković.

On je čestitao Federeru osvajanje Vimbldona, što mu je bio 19. grend slem turnir.

„Čestitam Federeru i Nadalu zbog svega što rade, pogotovo Federeru na ovom Vimbldonu. To što on radi je vredno svake pohvale. Ne mislim da postoji neka teorija zavere, prosto imam sreću, s druge strane nemam, što sam u njihovoj eri postao teniser koji sam danas. Normalno je očekivati da njih dvojica imaju više pažnje i prostora. Logično je, postigli su to što su postigli, zaslužuju svako poštovanje“, rekao je Đoković. ;

Novinari su pitali Đokovića da li se nada će po povratku na turnire imati sezonu kao Rodžer Federer ove godine, na šta je odgovorio „Daj bože!“.

Rekao je da su svi sponzori ostali uz njega, zbg čega im je zahvalan.

Tokom konferencije za štampu, iz Budimpešte su ga video-linkom pozdravili vaterpolo reprezentativci Srbije i poželeli mu brz oporavak. Đoković im je poručio da ih voli i da su oni ponos Srbije, i poželeo im sreću u polufinalu protiv Hrvatske.