Švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio je svoju 20. grend slem titulu u karijeri, pošto je danas u finalu Otvorenog prvenstva Australije pobedio Hrvata Marina Čilića posle pet setova sa 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1.
Federer je tako odbranio trofej u Melburnu osvojen prošle godine i stigao do šeste titule na Australijan openu, čime se izjednačio sa Novakom Đokovićem i Rojom Emersonom.

On se priključio Margaret Kort, Sereni Vilijams i Štefi Graf kao jedinim teniserima koji su osvojili najmanje 20 grend slem trofeja u singlu.

Na drugoj strani, Čilić je propustio priliku da osvoji svoju drugu titulu sa najvažnijih turnira, posle Otvorenog prvenstva SAD 2014, ali i da postane prvi Hrvat koji je stigao do trofeja na Australijan openu.

Povezana vest:  ATP MALEZIJA, Troicki u polufinalu turnira u Kuala Lumpuru

Ovo je bio deseti međusobni duel Federera i Čilića i deveta pobeda Švajcarca.

Federer je sjajno počeo svoje 30. gren slem finale, poveo je sa velikih 4:0 pre nego što je prvi set dobio sa 6:2 posle samo 24 minuta igre.

Za razliku od Švajcarca, koji je bio odličan na početku, Čilić je igra u grču i apsolutno mu ništa nije polazilo za rukom.

Povezana vest:  VIMBLDON 2011, AP: Novak bi lako pobedio na predsedničkim izborima

Najbolji hrvatski teniser je zaigrao mnogo bolje u drugom setu, nije dozvolio Federeru da napravi brejk iako je Švajcarac imao prilika za to, a stigao je i do set lopte u desetom gemu.

Tu set loptu nije iskoristio, ali jeste drugu u taj-brejku koji je dobio sa 7:5. Ovo je bio prvi set koji je Federer izgubio na Australijan openu.

U trećem setu, obojicu tenisera je dobro služio servis sve do šestog gema kada je Čilić napravio nekoliko neiznuđenih grešaka i dozvolio Federeru da stigne do 0:40 i tri brejk lopte. Švajcarac je iskoristio drugu i poveo sa 4:2, a ta prednost od jednog brejka mu je na kraju bila dovoljna za vođstvo od 2:1 u setovima.

Povezana vest:  Krajinović zaustavljen u prvom kolu US Opena

Procenat prvog servisa Federera u četvrtom setu je pao na samo 36 odsto i to je dosta pomoglo Čiliću da mu dva puta oduzme servis i taj set dobije sa 6:3. ; ;

Međutim, u odlučujućem setu Čilić nije imao šanse, Federer je dva puta napravio brejk i dobio veliko finale posle nešto više od tri sata igre.