novak_djokovic_us_open_2010ATP JU ES OPEN 2010

Đoković posle tri sata i 40 minuta savladao Troickog

 

Srpski teniser Novak Đoković pobedio je večeras posle velike borbe zemljaka Viktora Troickog sa 3:2 (6:3, 3:6, 2:6, 7:5, 6:3), u prvom kolu Otvorenog prvenstva SAD u Njujorku. Šesti duel Đokovića i Troickog bio je njihov najneizvesniji meč do sada i trajao je tri sata i 40 minuta, a treći nosilac u Njujorku je stigao do pete pobede u susretima sa trenutno 47. teniserom sveta.

Đoković će u narednom kolu igrati sa Nemcom Filipom Pečnerom, 52. igračem na ATP listi, koji je pobedio 169. tenisera sveta Dušana Lojdu iz Češke sa 3:0 (6:3, 6:1, 6:1).

Povezana vest:  WTA LISTA, Pad srpskih teniserki na najnovijoj WTA listi

Troicki, s druge strane, prvi put ove sezone nije prošao prvo kolo na grend slem turnirima, pošto je na Otvorenom prvenstvu Australije i Vimbldonu stizao do druge, a na Rolan Garosu i treće runde takmičenja što mu je i najveći uspeh.

Đoković je učešće na Ju-Es Openu u prethodne dve sezone završavao u polufinalu, a 2007. je igrao i u finala. Ove sezone polufinala je igrao na Vimbldonu, a četvrtfinala u Parizu i Melburnu. Prvi meč u Njujorku Đoković je dobio uz velike probleme sa velikom vrućinom i jakim otporom saigrača iz Dejvis kup reprezentacije Srbije.

Povezana vest:  Enan dobila vajldkard za turnir u Sidneju

Prvi set odlučen je brejkom Đokovića u šestom gemu, ali je u drugom Troicki izjednačio ranim vođstvom od 2:0 i čuvanjem prednosti do kraja tog dela igre. Još ubedljiviji Troicki je bio u trećem setu kada je poveo sa 3:1, a potom u sedmom gemu napravio još jedan brejk za 5:2. Odlično je Troicki krenuo i u četvrtom setu, odmah napravio brejk, a prilike da taj podvig ponovi imao i u naredna dva gema na servis rivala.

Đoković je kaznio Troickog za propuštene šanse i vratio se u meč brejkom u šestom gemu. Novim brejkom u poslednjem, 12. gemu izjednačio je i rezultat u setovima. Problemi se tu nisu završili za Đokovića, koji je već u prvom gemu poslednjeg, petog seta izgubio servis, ali se brzo sabrao i osvojio naredna četiri za prednost od 4:1.

Povezana vest:  Troicki preko Kverija u četvrtfinale, naredni rival Verdasko

Poslednju šansu za povratak Troicki je imao u poslednjem gemu kada je na servis Đokovića vodio sa 30:0, ali nije uspeo da ponovi uspeh sa turnira u Umagu 2007. godine kada je jedini put savladao trećeg

tenisera sveta.

Kasnije je pretrpeo poraze u Beogradu, Pekingu, Dubaiju i ove godine u Sinsinatiju.