slavlje_1DAVIS CUP, SRBIJA – ČEŠKA

 

Trijumf Janka Tipsarevića za finale Dejvis kupa u Beogradu

 

janko_tipsarevic_treci_dan_2Teniska reprezentacija Srbije igraće u finalu Dejvis kupa pošto je Janko Tipsarević večeras u Beogradu savladao Radeka Štepaneka sa 6:0, 7:6 (8:6), 6:4 i doneo orlovima trijumf u polufinalu od 3:2.

Ranije danas Đoković je savladao Tomaša Berdiha, a juče je česki dubl bio bolji od srpskog. U petak je Štepanek pobedio Viktora Troickog, a Tipsarević je savladao Berdiha.

Tipsarević je furiozno počeo večerašnji duel, pošto je već u drugom gemu napravio brejk za vođstvo od 2:0. U četvrtom gemu Tipsarević je ponovo oduzeo servis Štepaneku za prednost od 4:0.

Ni tu nije bio kraj Tipsarevićevoj fantastičnoj igri, pošto je najpre na svoj servis poveo sa 5:0, a onda još jednim brejkom ostavio Štepaneka na nuli u prvom setu.

Srpski teniser je u istom ritmu nastavio na početku drugog seta, kada je u četvrtom gemu napravio brejk za vođstvo od 3:1.

Ipak, ovaj put češki teniser je uzvratio brejkom, a zatim izjednačio na 3:3. U nastavku drugog seta obojica tenisera čuvala su svoj servis, tako da je odluka pala u taj-brejku.

Povezana vest:  ROLAN GAROS 2013, Prvog dana na teren izlaze Ivanović i Troicki

Štepanek je bolje počeo ovaj deo meča i poveo sa 2:1, a Čeh je kasnije imao i 5:4 i 6:5. To mu, međutim, nije bilo dovoljno da osvoji drugi set, pošto je Tipsarević „vezao“ tri poena i najavio veliku pobedu.

Tipsarević je u trećem setu imao početak „iz snova“. Već u prvom gemu napravio je brejk, a potom poveo sa 2:0. Usledio je još jedan brejk, a zatim i gem na svoj servis.

Kada je na semaforu stajalo 4:0 za Tipsarevića, praktično je počelo odbrojavanje do pobede i plasmana u finale.

slavljeŠtepanek se potrudio da slavlja odloži, što mu je uspelo samo delimično kada je u šestom gemu vratio jedan brejk, a zatim smanjio na 5:3.

Tipsarević je u osmom gemu servirao dobro i poveo sa 5:3, Štepanek je uzvratio, a potom je srpski teniser počeo deseti gem, koji je završio Čeh tako što je loptu poslao u mrežu, a Srbiju u finale.

Povezana vest:  Zimonjić se nada prolasku u četvrtfinale Dejvis kupa

Odmah po završetku meča srpski teniseri su na sredini terena telima formirali srce, a u sredini se našla zastava Srbije.

Srbija će u finalu koje će se igrati od 3. do 5. decembra igrati u Beogradu, sastati sa Francuskom. Trikolori su u polufinalu u Lionu ubedljivo savladali selekciju Argentine sa 5:0.

janko_tipsarevic_treci_dan_3-Zahvalio bih se ne samo četvorici saigrača, nego i svim ljudima iz reprezentacije. Ovo je zajednički uspeh, hvala svim navijačima, ovo je ono što nam je trebalo. Posle prvog dana bio sam malo skeptičan, Novak je bio umoran, svaka mu čast što je odmah po završetku finala doleteo iz Njujorka – rekao je Tipsarević odmah posle meča.

Nenad Zimonjić se zahvalio publici i poručio da u decembru očekuje novi uspeh.

-Hvala svima, imali smo neverovatnu podršku. Čestitam saigračima, bilo je fenomenalno. Nadam se da ćemo u decembru doći do nove istorijske pobede – poručio je Zimonjić.

Povezana vest:  Vavrinka na Završnom ATP turniru u Londonu

Novak Đoković zahvalio se publici na podršci, koja je, po njegovom mišljenju donela odlučujuću prednost Srbiji.

-Izvukli ste nas iz nemoguće pozicije. Svaki put igramo sa dosta emocija, sada nam sledi finale – kazao je on.

Selektor Bogdan Obradović rekao je da ekipa ne planira da se zadovolji plasmanom u finale.

-Tim je zaslužio da prođe dalje… Pokazali da smo šampioni, takvi ćemo biti i u finalu. Duel protiv Francuske biće najveći sportski događaj u zemlji. Želimo da osvojimo trofej – istakao je Obradović.

Predsednik Teniskog saveza Srbije Slobodan Živojinović ocenio je da je došao trenutak da orlovi zabeleže veliki uspeh u Dejvis kupu.

-Posle ovakve pobede, svaki komentar bio bi suvišan. Đoković je stigao tek u sredu, a odigrao je fenomenalno. Janko je i u petak i danas odigrao kao nikad u životu. Zaslužio je nagradu za Heroja godine koju dodeljuje ITF. Došao je naš trenutak u Dejvis kupu – zaključio je Živojinović.

PHOTO: ataimages.rs