fed_kup_italijaFED KUP 2010

Italijanke odbranile titulu

 

Italijanske teniserke pobedile su Amerikanke sa 3-1 u finalu Fed Kupa u San Diegu i tako u reprizi prošlogodišnjeg finala odbranile titulu osvojenu tada na domaćem terenu sa još uverljivijih 4-0.

Nakon prvog dana imale su Italijanke prednost 2-0 protiv oslabljene američke ekipe u kojoj nije bilo sestara Vilijams, a trebao im još jedan bod kako bi i matematički osigurale pobedu.

Prvo je Amerikankama nadu u preokret vratila Melanie Oudin pobedom nad Frančeskom Skijavone 6:3, 6:1, ali veselje domaće publike kratko je trajalo budući je potom Flavia Peneta slavljem protiv 18-godišnje Koko Vandevege (6:1, 6:2) donela Italijankama treću titulu pobednica Fed Kupa u poslednjih pet godina (2006, 2009, 2010.).

Povezana vest:  Tipsarević: Prošao sam agoniju, vraćam se za dva meseca

-Naravno, da su Serena i Venus igrale, da bi naše šanse za titulu bile manje jer su one zaista sjajne igračice. Ali mi smo se žestoko borile da bi došle do ovoga. Pre nego smo igrale protiv Amerikanki, igrale smo dva teška susreta, protiv Ukrajine i Češke, i njima su sve igračice bile na okupu. Zato mislim da niko ne može ništa prigovoriti našem uspehu i mislim da je ovo bio sjajan Fed Kup – rekla je Peneta, trenutno 23. igračica WTA liste, koja je Italiji u finalu donela dva od tri boda.

Povezana vest:  ROLAN GAROS, Rafael Nadal osvojio titulu na Rolan Garosu

Amerikanke i dalje ostaju daleko najtrofejnija ekipa u istoriji Fed Kupa sa 17 trofeja, ali posljednji su osvojile 2000. godine. Od tada su poražene u tri finala: 2003. izgubile su od Francuskinja, a poslednje dve godine od Italijanki.

 

Fed Kup, finale Svetske grupe:

SAD – Italija 1-3

Oudin – Skijavone 6-3, 6-1

Vandevege – Peneta 1-6, 2-6

Povezana vest:  ATP MARSEJ, Tipsarević bez finala u Marseju