arenaFINALE DAVIS CUPA

Tri nedelje do početka istorijskog finala

 

ostalo je još 23 dana do početka finala Davis cup meča Svetske grupe u kome će se za „salataru“ boriti selekcije Srbije i Francuske u beogradskoj Areni (03 – 05.12. 2010). Već posle pobede u polufinalu protiv selekcije Češke (17 19. 09. 2010, Beograd – Arena) Teniski savez Srbije znao je da je domaćin velikog finala, a samim tim i da će najveći sportski objekat u Srbiji – Arena biti mesto na kome će biti odigran ovaj meč. Kao problem pojavila se činjenica da je u vreme kada budu krenule pripreme za organizaciju finala Davis cupa – Ekipnog svetskog prvenstva u tenisu za muškarce, beogradska Arena zauzeta održavanjem predstave „Cirkusa sunca“ (Cirque du Soleil) – najveće cirkuske prestave na planeti, koja je sa Arenom potpisala ugovor još u novembru 2009. i uvrstila u svoj kalendar gostovanje u Beogradu.

Povezana vest:  Tim Srbije trenirao u Bukureštu, Vraneš zadovoljan

TSS je odmah po plasmanu naše reprezentacije u finale krenuo u rešavanje problema organizacije ovog meča u Areni. Rukovodstvo TSS je pokušalo da nađe kompromis sa organizatorom „Cirkusa sunca“ i da peti, ujedno i poslednji dan održavanja cirkuske predstave u Areni (nedelja 28.11.2010), bude otkazan kako bi se krenulo sa postavljanjem teniskog terena, koji bi po pravilima ITF-a (Međunarodne teniske Federacije koja je ujedno i vlasnik ovog takmičenja) bio spreman za trening u ponedeljak 29.11.2010. godine. Uprkos svim zahtevima, molbama i ponudama TSS nije mogao da izdejstvuje „izlazak“ Cirkusa iz Arene u nedelju 28.11.2010. TSS se odlučio za korak koji se može podvesti kao „nemoguće“, a to je da dobije dozvolu ITF-a da se treninzi u ponedeljak 29.11.2010. održe u Impuls Hali na Novom Beogradu, gde će uskoro biti sedište Teniskog saveza Srbije. U tome smo i uspeli i to predstavlja veliko priznanje za TSS.

Povezana vest:  Simon: Mnogi su želeli moju pobedu

-Već je počelo postavljanje terena u Impuls Hali. Teren na kome će 29. novembra trenirati srpski i francuski Davis cup tim biće gotov za nekoliko dana i na raspolaganju našim reprezentativcima, kao i francuskim kada stignu u Beograd. U svemu što smo postigli, u vezi sporazuma sa ITF-om, što je veliki uspeh TSS-a, istorijski, imali smo ogromnu pomoć Gradonačelnika Beograda gospodina Dragana Đilasa i Grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta Srbije, koji su svim snagama stali uz nas – kaže Davis cup administrator TSS Vuk Nikolić.

Odmah po završetku cirkuske predstave u Areni, u nedelju 28. Novembra 2010. u 22 časa, svi zaposleni u TSS ući će u Arenu i krenuće sa postavljanjem terena, press centra, komentatorskih pozicija, tribina i svega neophodnog za održavanje finalnog meča. Teren će biti gotov i spreman za prve treninge u utorak 30. novembra u 9 časova.

Povezana vest:  Tipsarević ne brani titulu u Čenaju

– Radiće se dan – noć dok sve ne bude postavljeno i spremno za takmičenje. Mi smo svi uključeni u organizaciju još od prvog dana, od kada smo znali da smo domaćini. Moram da naglasim da je organizacija ovakvog događaja izuzetno teška i odgovorna i da zahteva veliko vreme, jer sve što se radi mora da prođe proveru od strane ITF-a – kaže Nikolić.

Moramo da istaknemo da je organizacija ovakvog događaja, suštinski organizacija finala Svetskog prvenstva. Davis cup je najveće i najstarije ekipno prvenstvo u bilo kom sportu koje se igra još od 1900. godine.

TSS sa zadovoljstvom može da istakne da su Grad Beograd i Ministarstvo sporta i omladine Srbije prepoznali ovaj meč kao veoma važan događaj za Grad Beograd i Republiku Srbiju.