AA_tennis_ball_racquetPredsednik ATP-a: Sezonu moramo skratiti barem za dve ili tri nedelje

 

Adam Helfant, od januara 2009. godine predsednik Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), potvrdio je reporterima u Londonu da će verovatno ubrzo na snagu stupiti novi, skraćeni kalendar turnira.

Neki su igrači iz samog svetskog vrha, na primer Rafael Nadal, Rodžer Federer ili Endi Rodik, javno zavapili za skraćenjem sezone koja sada traje 11 meseci, a onima koji igraju finale Davis Cupa čak i duže od toga, te su svoje zahteve izneli i ATP-u.

Federer je nedavno izjavio:

-Samo četiri nedelje pauze je stvarno premalo. To ne nudi priliku za odmor koji nam je potreban. Idealno bi bilo barem šest nedelja pauze, tako da svako može da uzme dve nedelje odmora, a onda još četiri nedelje za pripreme za novu sezonu. Nadam se da turniri, odnosno njihovi organizatori shvataju da je to i u njihovom interesu. Čini se da svi zajedno radimo na tom pitanju, pa ćemo videti kakav će biti rezultat na kraju godine.

Povezana vest:  WTA STANFORD, Ana Ivanović danas protiv Marion Bartoli

Sličan prohtev izneo je ranije i Rafael Nadal, a Endi Rodik predlaže da se londonski ATP finale igra odmah u nedelji iza ATP Masters 1000 turnira u Parizu, pa da se već tako sezona skrati barem za jednu nedelju.

Novak Đoković, koji će, poput trojice već spomenutih teniskih majstora, također igrati na ATP World Tour Finalsu u Londonu, završnom turniru osmorice najboljih svetskih tenisera (početak je u nedelju, 21. novembra), nastupiće nakon toga još i u finalu Davis Cupa između Srbije i Francuske u Beogradu, tako da će za njega pauza između dve sezone trajati samo tri nedelje!

Povezana vest:  Đoković: Popraviću servis već u narednom meču

Adam Helfant, predsednik ATP-a, novinarima je u Londonu potvrdio da će verovatno od sezone 2012. kalendar biti skraćen. Raspravljaće o tome Uprava direktora ATP-a tokom londonskog turnira…

-Na stolu imamo tri opcije: skraćenje kalendara za dve nedelje, skraćenje za tri nedelje i zadržavanje trenutnog sistema. Bio bih vrlo iznenađen kada bi izbor pao na ovu poslednju soluciju. Svaki od igrača ima svoju viziju kako bi kalendar trebao da izgleda, normalno je da ne možemo da postignemo konsenzus po tom pitanju i udovoljiti svima. Ali, verujem da ćemo pronaći dobro rešenje koje će nam doneti ravnotežu po pitanju potreba igrača i turnira – najavio je Helfant.

Povezana vest:  FED CUP 2016, Srpske teniserke protiv Belgije za opstanak u Svetskoj grupi B