Ana IvanovicAna se sastala sa učenicima iz škola u programu „Škola bez nasilja“
Ana se nedavno sastala sa učenicima iz 15 osnovnih i srednjih škola uključenih u program „Škola bez nasilja“, čiji je ambasador. Razgovarala je o problemu nasilja u školama, o svojoj ulozi u podršci programu, i o ulozi škole u pružanju podrške deci koja trpe i deci koja vrše nasilje.
Okružena sa oko 80 đaka, Ana je razgovarala o razumevanju i prihvatanju različitosti među decom, posebno ističući neophodnost da se pomogne deci koja imaju probleme u ponašanju.
Učenici su navodili pozitivne primere iz svojih škola u prevenciji i reagovanju na nasilje, kao i probleme sa kojima se suočavaju. Deca su u svojim izjavama istakla važnost učešća drugova i drugarica iz odeljenja, cele škole i šire zajednice, kako bi se stvorila bezbedna škola, podsticajna za učenje, rad i njihov razvoj.
Ana je govorila o tome šta je naučila iz svojih uspeha i poraza na teniskom terenu, o značaju donošenja sopstvenih odluka i izbora načina na koji će se reagovati na ponašanje drugih. Sa učenicima je podelila i svoja iskustva iz života i rada u različitim kulturama, i govorila o tome kako su različitosti obogatile njen život.
-To što smo različiti ne znači da ne možemo da sarađujemo. Svi treba da zadovoljimo svoje potrebe, u školi ili sportu, ali tako da nikada ne ugrožavamo druge. Različitost nam pomaže da bolje sagledamo i sebe i druge – rekla je Ana.
Govoreći o programu „Škola bez nasilja“ i aktivnostima koje deca preduzimaju u borbi protiv nasilja i reagovanju na njega, Ana je istakla koliko je značajno svakome dati priliku da se popravi.
-Čak i deca koja ponekad povrede nekoga, to rade zato što imaju neke svoje probleme. Iako se naljutimo na njih, trebali bi da se potrudimo da ih upoznamo i da ih bolje razumemo, kako bi mogli da im pomognemo – rekla je Ana.
Ana je iskoristila priliku da se u svoje ime i u ime Saše Đorđevića, koji je takođe nacionalni ambasador UNICEF-a, zahvali svim privrednicima koji su se odazvali njihovom apelu i pružili fiansijsku podršku UNICEF-u i tako omogućili širenje mreže škola bez nasilja u Srbiji.
Povezana vest:  Đoković odbranu titule počinje protiv Verdaska, Troicki na Džumhura u prvom kolu