Marjan Vajda, trener Novaka Djokovića, rekao je da srpski teniser ponovo igra svoj najbolji tenis, i da po broju osvojenih grend slem trofeja sustiže Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Djoković je rano jutros osvojio 14. grend slem titulu, nakon što je u finalu Ju Es opena pobedio Argentinca Huana Martina Del Potra sa 6:3, 7:6, 6:3.

„On je vratio svoju najbolju igru“, rekao je Vajda.

Federer je prvi na listi sa 20 grend slem titula, tri manje ima Nadal, a Djoković i njegov idol iz detinjstva Pit Sampras imaju po 14.

„Ovo je sjajno, 14 je brojka. Pre nekoliko godina Rafa i Rodžer su daleko odmakli. Bili su suviše daleko po broju grend slem titula. Sada imam utisak da ih sustiže. On je sada tako blizu, tri do Rafe i šest – dobro šest je neverovatno, do Rodžera“, dodao je Vajda.

Povezana vest:  ATP INDIAN VELS, Ðoković u osmini finala Indijan Velsa

Na vrh ATP liste vratila se velika trojka, prvi put posle tri i po godine – Nadal je prvi, Federer je drugi, a Djoković se posle trijumfa u Njujorku popeo na treće sa šestog mesta.

Njih trojica su od 2005. godine i Rolan Garosa osvojili 47 od 55 grend slem titula, što je 85 odsto. To je u potpunoj suprotnosti od ženskog tenisa, gde je osam teniserki osvojilo poslednjih osam grend slem turnira.

Povezana vest:  Aleksandra Krunić u drugom kolu turnira u Budimpešti

„Mnogo mi znači što sam rame uz rame po broju grend slem trofeja sa Samprasom. To je neverovatno. Gledao sam kada je osvojio jedan od prvih trofeja na Vimbldonu i odrastao sam misleći da ću i ja jednog dana moći da radim ono što on radi“, rekao je Djoković.

On je istakao da mu je drago što igra u eri Federera i Nadala.

„Možda bih, pre 10 godina, rekao da nisam srećan što sam deo te ere, ali danas jesam. Zaista jesam. Rivalitet sa Federerom i Nadalom me je učinio ovakvim teniserom, oblikovao me je u ovakvog igrača kakav sam danas. Imam veliko poštovanje prema njihovim dostignućima na terenu, ali i tome što su šampioni i uzori van terena“, naveo je srpski teniser.

Povezana vest:  I Stricova protiv Šarapove

On je dodao da je na početku karijere, kada je gubio mečeve na grend slem turnirima od Federera i Nadala, učio šta je trebalo da radi da bi napredovao i razvio svoju igru, kako bi počeo da ih pobedjuje kada je najvažnije.

„Mislim da je to jedan od najvažnijih perioda u mom životu, moje teniske karijere, mog razvoja. To dugujem njima“, rekao je Djoković.