ceremonija_trofej (4)DEJVIS KUP

Francuska štampa: Srbija nokautirala Francusku

 

Francuska štampa u izveštavanju o teniskom Dejvis kupu, čije je finale odigrano juče u Beogradu, govori o brilijantnoj pobedi srpskih tenisera, a odgovornost za poraz svoje ekipe svaljuje na Lodru i delimično na selektofa Gija Foržea zato što se u poslednjem momentu odlučio za Lodru umesto za Žila Simona.

„Srbija nokautirala Francusku“ kaže, između ostalog, francuski dnevnik „Figaro“ i dodaje da je Mikael Lodra uskratio Francuskoj pobedu.

Ovaj list, takođe, ocenjuje da se odsustvo Conge na kraju pokazalo presudnim za Francuze, pa se može pomisliti da bi Francuska po 10. put osvojila Dejvis kup da je on igrao.

Međutim, čak i ovako Francuska bi možda i pobedila, smatra ovaj list, da je Lodra igrao na svom nivou, umesto što je igrao „kao da su mu slomljene noge“.

Povezana vest:  Jelena Janković u polufinalu Indijan Velsa

„Figaro“, koji je meč Đokovića i Gaela Monfisa opisao kao sudar Titana, govori i o vatrenosti srpske publike, kojoj je Đoković zamerio u subotu mlaku podršku i koja je u nedelju dala sve od sebe, potpuno nađačavši francuske navijače.

Dnevnik „Mond“ na prvom mestu ističe da je Mikael Lodra sutradan posle blistave pobede u dublu sa Arnoom Klementom, pretrpeo poraz u odlučujućem, poslednjem meču protiv Viktora Troickog.

List zatim prenosi kako je Lodra, dok su Srbi skakali od radosti, plakao dok su ga članovi selekcije tešili, i da se tek malo pribrao na konferenciji za štampu.

Besplatne francuske novine „20 minit“ (20 minuta) kažu da je radost koju je publika iskazala sinoć u Areni nakon pobede srpskih tenisera u Dejvis kupu mogla da se lako izmeri Rihterovom skalom za merenje jačine zemljotresa.

Povezana vest:  Đoković posle četiri seta u finalu Ju Es opena

Ovaj list zamera Novaku Đokoviću, smatrajući da je malo preterao kada je uzeo mikrofon posle meča sa Monfisom da bi dodatno podstakao publiku.

Kao utehu za „Miku“ Lodru list kaže da je tenis ipak individualni sport čak i kada igra ekipa, jer u slučaju poraza sva odgovornost pada na leđa jednog čoveka. U ovom slučaju to je Lodra, iako je upravo zahvaljujući njegovoj zasluzi i Monfisa Francuska uopšte stigla do finala Dejvis kupa i beogradske „Arene“.

Zajednička ocena francuske štampe je da je Lodra bio spor, da je grešio što uopšte ne liči na ovog parižanina poznatog kao napadača, i mnogi to objašnjavaju time što je teren bio previše spor za njega.

Blagi prekor upućen je i selektoru francuske reprezentacije Foržeu koji je umesto Simona za odlučujući meč izabrao Lodru, iscrpljenog dublom koji je prethodnog dana trajao više od četiri i po sata.

Povezana vest:  Poraz Bozoljca u četvrtfinalu

„Liberasion“ govori o velikom razočaranju Francuske zbog poraza uprkos vođstvu od 2:1 od subote, a Lodru opisuje kao „mlakog i sporog“ i nabraja brojne greške koje je napravio.

Zbog njegove igre ovaj list kaže da će da se preispita i izbor selektora Foržea koji je odbacio Simona.

Teniska reprezentacija Srbije trijumfovala je juče u Dejvis kupu, pošto je u finalnom meču u Beogradskoj areni pobedila selekciju Francuske rezultatom 3:2.

Odlučujući poen za naš tim osvojio je Viktor Troicki, koji je u poslednjem, petom meču posle dva sata i 15 minuta igre savladao Mikaela Lodru sa 6:2, 6:2, 6:3. Pre toga je Novak Đoković pobedio Gaela Monfisa sa 6:2, 6:2, 6:4 i izjednačio rezultat u finalu na 2:2.