Vraneš pred Fed kup

dejan_vranes_jj_aiOstalo je još 19 dana do početka meča prvog kola Fed kupa Svetske A grupe u kome će u beogradskoj Areni (6. i 7. februara 2010) snage odmeriti selekcije Srbije i Rusije. Ostalo je i isto toliko dana za selektore oba tima, srpskog Dejana Vraneša i ruskog Šamila Tarpišćeva da snime slabosti i prednosti protivnika i pripreme taktiku. Teniska poprišta u Melburnu u mnogome će pokazati u kakvoj formi igračice oba time dočekuju ovaj duel iz kojeg bolji odlazi u polufinale Svetske A grupe. 
Ruski selektor koji ima iskustvo osvajanja ne samo Fed kup trofeja, već i Dejvis kup salatare krenuo je ranije nego što se očekivalo u medijsko “bacanje magle” protivniku. Iako je odmah nakon žreba koji je održan za vreme Rolan Garosa u Parizu juna 2009. godine rekao da sastav svog tima neće znati sve dok se ne bude ušlo u sam finiš Otvorenog prvenstva Australije 2010, kada će imati pravi sliku stvari na terenu (od toga koliko su njegove najbolje igračice fizički spremne, zdrave ali I motivisane da se odazovu njegovom pozivu i brane boje Rusije u Beogradu protiv Srpkinja) Tarpišćev je nedelju dana pre starta gren slema u Malburnu izjavio kako za meč protiv Srbije neće moći da računa na čak šest najboljih teniserki Rusije, od kojih su čak četiri članice liste “top 10” najboljih na svetu. 
-Očigledno je da ruski selektor taktizira. Želi da stvori potpuno drugo sliku u pogledu snaga koje će izvesti na teren. Smatra da će izjavama da njegovih šest najboljih igračica neće doći u Beograd u našem timu izazvati opuštanje i pad motivacije, ali ne, to se neće dogoditi. Spremamo se i ulazimo u meč protiv Ruskinja kao i uvek do sada, kao i protiv svake ekipe do sada, znači maksimalno motivisani, oprezni i spremni na sva moguća iznenađenja. Siguran sam da će Tarpišćev u Beograd doći sa minimum dve “top ten” igračice. Sama Dementijeva je izjavila pre tri meseca da će sigurno doći u Srbiju i igrati protiv Srpkinja, a svi znamo koliki je ona patriota i da ne propušta ni jedan meč za svoju zemlju ukoliko nije sprečena.
Postoji velika mogućnost da se pojavi i Šarapova koja je u prvom kolu Melburna doživela preranu i iznenađujuću eliminaciju do zemljakinje Kirilenko. Šarapova će biti odmorna i velika je mogućnost da se odazove pozivu ruskog selektora. Činjenica je da Rusi imaju veliki broj izuzetno
dobrih igračica i da samim tim mogu sastaviti nekoliko izuzetno jakih timova, ali to nas ne zabrinjava. S obzirom na prethodno iskustvo mislim da će se sastav ruskom tima znati tek po završetku Australian Opena i da će zavisiti od forme igračica. Sve ostalo su špekulacije na temu, koje ne bi trebalo uzimati za ozbiljno. Dalje, poznato je da je Fed kup specifično takmičenje, svaki meč je otvoren, a u ruskom timu ni jednu igračicu ne možemo proceniti kao slabu, slabiji rang može biti prednost, izostaje opterećenje rezultatom protiv favorita, a maksimalan fokus je u igri, što upućuje da će mečevi biti neizvesni. Naravno, naš tim je visoko motivisan i spreman da se bori za pobedu. Očekujemo punu Arenu i publiku koja će biti naš najveći podsticaj i podrška. Nećemo se opterećivati medijskim kalkulisanjem protivnika, već oprezno raditi i graditi put pobednika. Najvažnije je da naše najbolje igračice Jelena i Ana budu zdrave, a znamo svi kolika su njihova srca kada igraju za Srbiju, za svoj narod i da uvek idu preko svih limita da bi svojoj zemlji i reprezentaciji donele pobedu – zaključio je srpski selektor Dejan Vraneš. 
Još jedna činjenica govori u prilog tome da se Rusi ozbiljno spremaju za dolazak u Beograd, a to je da se veliki broj ruskih novinara iz najvećih medijskih kuća akredituje za ovaj događaj koji je od strane ITF-a (Međunardone teniske Federacije) ocenjen kao “meč broj 1” u Fed kup takmičenju Svetske A grupe na startu 2010. godine. 

Povezana vest:  Beograd od ponedeljka domaćin SP u tenisu za novinare