Srpski teniser Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u četvrtfinale Serbia Opena.

Bolji od njega bio je Federico Delbonis iz Argentine koji je slavio rezultatom 2-1 (6:3, 2:6, 6:4). On će u četvrtfinalu igrati protiv Japanca Taro Danela koji je slavio protiv John Millmana iz Australije sa 2:1.

Lajović je posle meča istakao da je u pitanju protivnik koji mu ne odgovara.

„Težak meč za mene. Igrao sam više puta protiv njega i sada vodi 6-2 u pobedama. Radi se o teškom protivniku čiji stil mi ne odgovara. Mislim da nisam igrao loše, žalim jedino za porazom, iako je bio dobar meč. Mora da se ide dalje”.

Srpski teniseri često napominju da osećaju pritisak kada igraju na domaćem terenu, a kratak komentar u vezi sa tim je imao i Lajović.

Povezana vest:  ATP DUBAI, Ðoković na startu protiv Nemca Stebea

„Osećao sam se dobro na terenu, nisam bio stegnut. Možda sam u nekim momentima pravio nepotrebne greške i žao mi je što nisam prošao dalje”, rekao je i potvrdio da će učestvovati i na narednom ATP turnir iz serije 250 koji se igra u Beogradu već u maju.

U svetu tenisa na brojnim terenima više nema linijskih sudija, a diskutabilne odluke prepuštene su Hawk-Eye sistemu i tehnologiji.

„Ono čega nema na turnirima koji poseduju tu tehnologiju jesu diskusije. Tamo gde takvog sistema nema, jedan sudija može da pokaže da je loptica u terenu, drugi da je u autu, a nama igračima je bolje kada Hawk-Eye postoji jer tehnologija ne greši. U tenisu postoji tradicija sa prisustvom linijskih sudija, a mislim da mogu da rade slične poslove – da gledaju prestupe recimo. Dosta igrača podržalo je uvođenje tehnologije na terene”.

Povezana vest:  Tomas Muster se vraća takmičenjima

Govorio je i o segmentima igre na kojima radi kako bi ih unapredio:

„Najviše mogu da napredujem u situacijama kada me obuzmu emocije, kada blokiram na terenu. Dovoljno je i nekoliko minuta takve blokade kako bi uticale na meč. Bitnije je da više radim na emotivno-stresnom kontekstu moje igre”.

Kako radi na tome?

„Radim sa psihologom, počeo sam pre dve godine sa tim. Pravimo analizu mečeva kako bih umeo da prepoznam momente stresa, ali na meču to nije lako prepoznati. Iz nedelje u nedelju takve situacije se ponavljaju. Nekad uspevam da ih savladam, a nekad ne. U sebi verujem da imam prostora da unapredim igru. Kada sam na svom nivou mogu da se takmičim na svakim i to je granica ispod koje ne bi trebalo da idem, ali se desi da padnem i zato mi se dešavaju promenljivi rezultati”.

Povezana vest:  DEJVIS KUP, Slovenački mediji o uspehu srpskih tenisera

Za kraj, Lajović je naveo da situacije u kojima su nosioci slobodni u prvom kolu ne moraju da znače da je to dobro za njih, ali i da pomaže u slučajevima kada doguraju daleko na turniru zbog odmora.

PHOTO: Srđan Stevanović/Starsportphoto