djokovic_21_07AO 2011

Đoković u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije

 

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu pošto je danas pobedio šestog tenisera sveta Tomaša Berdiha iz Češke sa 3:0 u setovima (6:1, 7:6, 6:1). Meč je trajao dva sata i 31 minut, Đoković je iz 10 pokušaja pet puta oduzeo servis Berdihu, koji je od dve iskoristio jednu brejk loptu.

Đoković je potpuno dominirao u prvom setu, dozvolio je protivniku da osvoji samo jedan gem i za 36 minuta igre poveo u meču. Teniseri su na početku drugog seta osvajali gemove na svoj servis, ali je Berdih nakon toga iskoristio pad u igri srpskog tenisera, napravio brejk u četvrtom, osvojio svoj servis i poveo sa 4:1.

Povezana vest:  Marej: Daleko sam od titule

Đoković je nakon toga zaigrao bolje i brejkom u osmom gemu uspeo da izjednači. Posle toga se igralo gem za gem, pa je set odlučen u taj brejku. Srpski teniser je dobro počeo i poveo sa 5:2, ali je posle dva uzastopna as udarca i sigurnom igrom u narednom poenu Čeh izjednačio.

Nakon toga, u dugoj razmeni udaraca Berdih je uz pomoć mreže poslao loptu u aut, da bi ga Đoković i u narednom poenu naterao na grešku i rezultatom 7:5 dobio drugi set.

Berdih je potpuno pao u trećem setu, a Đoković je posle dobijenog drugog seta zaigrao sa više samopouzdanja i lako ostvario pobedu, petu u šest duela sa češkim teniserom.

Povezana vest:  FED CUP 2012, FINALE, Srpske teniserke zadovoljne žrebom, veruju u trijumf

-Pokušavao sam da mu razbijem ritam, pošto on ima moćne i snažne udarce. Drugi set je bio neizvestan, bilo je vrlo blizu i srećan sam što sam dobio tajbrejk. Malo sam imao problem sa kontaktnim sočivima – rekao je Đoković posle meča.

-Imao sam mnogo samopouzdanja nakon osvojenog drugog seta. Na ovom nivou turnira (četvrfinale) se spremate za meč u pet setova, a kada sam poveo sa 2:0, malo sam se opustio i slobodnije počeo da udaram – dodao je on.

Povezana vest:  Šarapova pohvalila srpske navijače

Đoković će u polufinalu igrati protiv Švajcarca Rodžera Federera, koji je u tri seta savladao sunarodnika Nikolasa Vavrinku.

-Ne želim da gledam mnogo unapred, idem od meča do meča. Radujem se duelu sa Federerom – rekao je Đoković.

Federer i Đoković su do sada igrali 19 puta, a u 13 mečeva slavio je šesnaestostruki osvajač grend slem turnira. Poslednja tri duela dobio je Švajcarac, a Đoković ga je pobedio u polufinalu Ju Es opena posle pet setova.

Đoković je pobedio Federera u polufinalu Melburna 2008. godine, kada je i osvojio svoj jedini grend slem trofej u karijeri.