Novak Đoković, plasirao se u četvrtfinale Serbia opena, posle pobede protiv Lasla Đerea 2:6, 7:6(6),7:6(4).  Za tačno tri sata i 21 minut, najbolji igrač planete zakazao je drugi sprski duel u kompleksu kraj Dunava, a rival će mu biti Miomir Kecmanović.

Nošen neverovatnom podrškom sa punih tribina, a tražio je Đoković nedavno beogradski vetar u leđa, isti je i dobio, tako da je posle velike borbe sa Đereom upisao još jednu pobedu u ovoj godini.

Umoran, ali evidentno zadovoljan bio je posle meča Novak Đoković.

„Još jedan uzbudljiv meč je iza mene. Više od tri sata velike bitke sa Đereom. Igrali smo na podlozi koja je najsporija, koja zahteva mnogo fizičke i mentalne energije da se dobije meč. Posebno kad se igra protiv Lacija, koji sjajno udara. Imali smo nažalost kišu, to je promenilo uslove. Teren je bio spor, loptice teške i velike, nije bilo brzine u njima kao ranijih dana“.

Osvrnuo se zatim Đoković i na podršku publike koja je tokom meča znača da nagradi svaki dobar poen sa obe strane.

„Prvi meč, pred našim navijačima, tu je bila nervoza i velika očekivanja. Imao sam zaista sjajnu podršku, ali na to sam i navikao, mada sam uvek nervozan i posle toliko godina pred ovom publikom“.

Bilo je teško Đokoviću naročito u prvom setu, priznao je da je bio nervozan, ali i koliko mu je teško da igra protiv prijatelja.

Povezana vest:  Vavrinka odbranio titulu u Čenaju

„Čudan je osećaj da igram protiv srpskih igrača, svi se dobro poznajemo. Oni su moji prijatelji. Đere je bio bolji veći deo našeg duela, napadao je, kontrolisao veći deo meča. Nisam se sjajno osećao, imao sam loš meč što se tiče servisa, uspone i padove. Uspeo sam da fizički izdržim i preživim triler posle tri i po sata. To je pozitivno u odnosu na Monte Karlo, tamo nisam uspeo da izdržim. Nadam se da ću se oporaviti do sledećeg meča“.

Na pitanje šta je dobro, a šta loše u njegovoj igri u odnosu na Monte Karlo, Đoković je odgovorio:

„U ovom trenutku s obzirom na okolnosti i mali broj mečeva, ovakva pobeda posle tri i po sata borbe je dobrodošla i mentalno veoma bitna, ali i igrački. Meni su u ovom trenutku najpotrebniji mečevi i to što više. Nije prvi put da imam niži stepen samopouzdanja, ali znam šta mi je činiti. To iskustvo ću pokušati da iskoristim da podignem nivo igre. Sad su mi najpotrebniji mečevi.

Pobeda će Đokoviću značiti pre svega na polju samopouzdanja, s obzirom da ove sezone nije odigrao mnogo mečeva.

„Pobeda mi dosta znači sa mentalno i emotivne perspektive. Pokušačiu da iskoristim iskustvo da pobedim. Ovakav trijumf mi zanči za samopouzdanje.

Povezana vest:  WTA HOLANDIJA, Ana Ivanović se plasirala u osminu finala Unicef opena

Volim kad mi mlađi igrači traže savete

Nekolicina mladih igrača, istakla je da voli razgovore sa Novakom Đokovićem jer uvek od njega dobiju dobar savet.

Čini se i da svetskom broju jedan prijaju razgovori sa njima.

– Ne „izvlačim“ ja mlađe tenisere oni su već dokazani u juniorskom tenisu. Iskreno, ne volim da pričam i hvalim sebe, uvek sam se trudio da budem dostupan mladim teniserima, bez obzira odakle dolaze. Ako žele da dođu znaju da uvek mogu da  me nađu. Kao i sa Menšikom, ista je situacija sa Holgerom Runeom. Sa njim sam trenirao dosta puta. Volim kada mi priđu mladi teniseri i pitaju za savet.To je najbolji način da se nešto nauči, kada odeš kod nekog ko je već ostvario nešto što ti želiš da ostvariš.

Menšik je budućnost tenisa

Specijalnu pozivnicu za turnir u Beogradu dobio je i mladi teniser iz Češke Jakub Menšik. O njemu je Đoković pohvalno pričao, a nije propustio da istakne da u njemu vidi veliko ime svetskog tenisa.

– Menšik je igrao je finale Australijan opena sa 16 godina, gledao sam ga malo. Preko zajedničkog kontakta smo došli do njega. Igrali smo tri-četiri puta, sada smo mu dali vajd-kartu, svetla budućnost je pred njim. Znamo kakava je škola Češke. Proštev je njegov klub, on je sponzorisao Kvitevu, Beridha. Velike nade se polažu na njega u Češkoj.Mene podesća na Medvedeva dosta. Na brzoj podlozi igra bolje. Bekhend mu je odličan, kao i svim istočnoevropljanima. Deluje zrelo mentalno daleko će dogurati“ – pohvalio je Đoković mladog Čeha.

Povezana vest:  DAVIS CUP 2015, Srbija u četvrtfinalu Dejvis kupa pobedom protiv Hrvatske

Kecmanović je u dobroj formi

U srpskom četvrtfinalu, Đokovića čeka još teži duel. Kecmanović je ove godine potvrdio dobru formu, već na turniru pobedio Gaskea i Milmana, a pohvale su stigle i od broja jedan.

„Kecmanović je u dobroj formi, biće mi potrebna podrška“, istakao je kaže Novak.

Đere ima najveće radne navike od svih nas

Mnogo pohvala na račun Đerea, koga je u više navrata pohvalio:

– Trenirali smo mnogo puta zajedno, pričamo mnogo o životu i tenisu, ne samo sa njim već i sa ostalim našim teniserima. Uvek mi je drago kada oni uspeju, naprave dobar rezultat. Laci je primer dobrog momka, veoma je tih i ima verovatno najveće radne navike od svih nas. Zaslužuje sve što mu se dešava, zaslužuje i mnogo više. Veoma je dobar u poslednjih par meseci. Imao je i dobar meč protiv Cicipasa u Monte Karlu. Znam da je razočaran jer je izgubio meč, ali može da bude ponosan na sebe kako je igrao. Dobro igrati protiv prijatelja, ali kad igram, trudim se da pobedim.

Foto: A.K./ATA Images