Selektor Dejvis kup selekcije Srbije, proslavljeni srpski teniski as koji je našoj zemlji doneo pobednosni poen protiv Francuza u beogradskoj Areni 2010. kada smo osvojili jedno od najstarijih i najprestižnijih sportskih takmičenja na planeti, naš ponosni sportista Viktor Troicki dobio je teniski teren sa svojim imenom. Srbija je poznata po netaknutim prirodnim lepotama, lekovitim izvorima vode, banjama koje su po kvalitetu voda u samom vrhu svetskih lista, a jedna od najlepših i najkvalitetnijih je Kuršumlijska banja. Upravo u ovom mestu u kome je svoju prvu zadužbinu podigao Stefan Nemanja, koja je smeštena u središnjem delu južne Srbije, novoizgrađeni teniski teren poneo je ime Viktora Troickog.

Na ovom terenu, koji nosi ime slavnog srpskog i svetskog teniskog asa krenuo je jedinstveni serijal profesionalnih teniskih turnira u Srbiji i svetu. Prvi od 22 ITF profi turnira koji će na terenima hotela „Planinka“ u Kuršumlijskoj banji tokom aprila, maja, juna i septembra 2023. ugostiti preko 1700 profesionalnim tenisera i teniserki iz 20 zemalja dobio je prvog šampiona u liku i delu predstavnice Švajcarske Leone Kung koja je u borbi za tron savladala Rumunku Laviniu Tanasie 7:6(7), 6:1, a pehare su uručili selektor Troicki i vlasnik hotela Planinka Radovan Raičević.
“Izuzetna mi je čast što moje ime nosi centralni teren ovog jedinstvenog kutka naše prelepe Srbije. Svetska infrastruktura, savremeni objekti, hrana izuetnog kvaliteta, netaknuta priroda, vazdušna banja, bazeni sa termalnim vodama, u mestu ovakvog jedinstvenog sadržaja i na terenu sa mojim imenom, na čemu sam jako zahvalan domaćinu, rodiće se novi šampioni, budući svetski asovi koji će zauvek pamtiti da su prve poene i pehare uzeli upravo u raju Srbije. Sve čestitke domaćinu na svemu što je učinio da ovaj serijal dovede ovde, da stvori uslove za ovako nešto što nema ni u jednom drugom delu sveta, na maksimalnoj motivisanosti, radu, vrednoći, požrtvovanosti i operativnosti“ – rekao je selektor Troicki.
Prva od zakazanih 13 nedelja profesionalnih turnira u Kuršumlijskoj banji na sedam terena teniskog kluba T-Line koji su po kriterijumu terena na kojima se održavaju turniri u svetu, poput Mastersa u Rimu, Monte Karlu, Rolan Garosa, bila je u znaku teniserki koje su prikazale izuzetan tenis.
“Kuršumlijska banja je sada jedan od najlepših teniskih centara regiona, skup mladosti, teniskih nada, igrača koji su početku profesionalnih karijera i od kojih čemo neke u budućnosti gledati sa trofejima u rukama na najvećim teniskim pozornicama sveta. Prvi od 22 turnira koja ćemo organizovati ovog leta u ovom rajskom delu Srbije koje obiluje termalnim vodama, borovim i lipovim šumama i čistim vazduhom, jednom prelepom autentičnom ambijentu protekao je na zavidnom nivou. Dobili smo prvu teniske šampione u Kuršumlijskoj banji, prva stranica istorije je ispisana, na sedam šljakastih terena od kojih centralni nosi ime našeg proslavljenog asa Viktora Troickog. Za mnoge kako srpske tako i inostrane teniserke i tenisere ovih 13 nedelja turnira značiće neke nove početke, ali isto tako i za samog organizatora ovih takmičenja. Bićemo svedoci bitki za prve i najznačajnije poene u karijerama mladih igrača koji su na početku veliki spotskih priča i karijera” – istakla je direktorica takmičenja Zorica Jevtić.
Serijal turnira u Kuršumlijskoj banji startovao je 15. aprila i ovim takmičenjem jug Srbije koji je jedan od najčistijih delova Evrope, dobio je svoje mesto na teniskoj mapi sveta.
“Teniski klub “T-Line” i serijal profi turnira 2023. Kuršumlija, pod sloganom “Ostavite svoj trag – Okusite slavu tenisa!” je proizvod vizije, zasnovane na globalnoj praksi u razvoju sportista visokih performansi.  Jedinstvenim pogledom i pristupom krećemo u organizaciju takmičenja koja će mladih svetskim teniserima i teniserkama biti odskočna daska za proboj na velikoj profi sceni i najznačajnji korak u karijeri, prvi korak na profi stazi koji je ujedno i najteži. Naša misija je da kroz serijal turnira pod nazivom Ostavite svoj trag – Okusite slavu tenisa! pokrenemo nešto što će ostaviti duboki trag u istoriji “belog sporta” planete, da u budućnosti postanemo mesto iz kojeg se rađaju šampioni, da pehar osvojen u Kuršumliji bude jedna od prvih profi pehara za igrače koji će u nastavku karijera stizeti i do najvećih, gren slem titula” – rekao je jedan od čelnih ljudi u organizaciji ovih takmičenja i vizionar ovog serijala profi turnira u Srbiji Nenad Radivojević.

Povezana vest:  WTA MAROKO, Pobeda Bojane Jovanovski

Foto: TSS