Teniski savez Srbije uz učešće teniskih klubova pokreće projekat “Novi vek srpskog tenisa”. Osnivačka skupština Jugoslovenske asocijacije održana je pre 100. godina, a u 101. ulazimo sa ključnim ciljevima:

  • Aktuelizovanje najbolje sportske tradicije, podrška razvoju baze srpskog tenisa (stvaranje uslova za privlačenje većeg broja početnika i selekciju novih talenata).
  • Pomoć profesionalnim klubovima u potrazi za resursima za razvoj potencijalnih vrhunskih sportista.
  • Osnaživanje teniskih klubova i akademija iz Srbije u cilju privlačenja igrača iz drugih zemalja i učvršćivanje statusa i autoriteta Srbije na teniskoj mapi Balkana, Evrope i sveta.

Projekat će se sastojati od serije sportskih i edukativnih događaja, namenjenih stručnoj i široj publici. Prikazaćemo dug i težak put generacija tenisera tokom 100 godina, od Osnivačke skupštine Jugoslovenske teniske asocijacije, do trijumfalnog puta do vrha Novaka Đokovića i potencijalnih naslednika u novom veku.

Povezana vest:  I Ðere u polufinalu turnira u Budimpešti

Tokom projekta vodiće se računa i o promovisanju ideje odgovornog sporta – svestranog pristupa pitanjima ekologije u organizaciji takmičenja, borbe protiv nasilja i za fer-plej u sportu, podrške zdravom načinu života i ishrane.

Projekat “Novi vek srpskog tenisa” počinje serijom dečjih turnira za učesnike do 10 godina, koji će biti održani u regionalnim centrima – Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu. Organizatori turnira su Teniski savez Srbije i klubovi Crvena zvezda, Spartak, Akademija Tipsarević, Taž, Sloboda, Partizan, Elit i Centar Novak. Do 200 dece učestvovaće na svakom turniru.

Prvi turnir serije na programu je 13. i 14. maja na terenima TK Crvena zvezda, tamo gde je Novak Đoković 2006. godine osvojio prvu profesionalnu titulu. Finalni turnir je predviđen za 23. i 24. septembar na terenima TA Novak u Beogradu. Planira se da serija dečjih turnira postane manifestacija koja će se održavati svake godine, širom Srbije i da će broj klubova i učesnika samo da raste.

Povezana vest:  ATP MASTERS LONDON 2011, Federer pobedio Nadala sa 2:0

Projekat “Novi vek” takođe predviđa organizovanje juniorskog turnira na kom će da učestvuju reprezentacije balkanskih zemalja. Takođe, u okviru klinike za trenere i stručnjake, biće pokrenuta tema “Kako iznedriti šampiona: Najbolje moderne prakse efikasnog međusobnog delovanja sportskih klubova, trenera i roditelja”.

Veliko finale projekta, biće humanitarni turnir dublova, u kome će učestvovati zvezde, kao i jubilarno gala veče sa izuzetnim teniserima.

“Naše teniserke i teniseri doneli su nam mnogo radosti u poslednje dve decenije. Osvojene su najvrednije titule u ovom sportu, a tenis je darovao srpskom sportu najboljeg sportistu u istoriji. Zbog toga je Teniski savez Srbije posvećen razvoju juniorskog tenisa. Program ulaganja u juniorski tenis iznedrio nam je sve današnje reprezentativke i reprezentativce. Svaki njihov osvojen poen na terenima širom sveta je i naša satisfakcija za sve što, uz svesrdnu pomoć države Srbije, radimo kako bismo im pomogli da tranzicija iz juniorskog u svet profesinalnog bude što bezbolnija. Na redu je novo poglavlje kroz projekat “Novi vek srpskog tenisa”. Tek smo zakoračili u drugih 100 godina, a kroz rad sa najmlađima želimo da stvorimo bazu za uspešan, dugoročan period i zdrav razvoj dece. Zbog toga je i akcenat na turnirima najmlađih, na decu koja tek počinju da otkrivaju tenis kao igru. Oni su ta budućnost. Serija turnira za urast do 10 godina je prava prilika za rađanje novih šampiona”, poručio je predsednik UO TSS Mirko Petrović.

Povezana vest:  Serena Vilijams se povukla sa turnira u Indijan Velsu