Sereni peta singl titula u Melburnu

b_swilliams_25_05Finale Otvorenog prvenstva Australije u konkurenciji dama bilo je više nego sjajano, ako izuzmemo greške sudija kojih je bilo na pretek. Publika u Melburni je posle više od godinu dana mogla da uživa u istinskom finalu ženskog tenisa koje je završeno pobedom Amerikanke Serene Vilijams koja je tako postavila rekord u „open eri“ – pet puta je uzela titulu na AO. 
Povratnica Žastin Enan pokazala je zbog čega je godinama dominirala u ženskom tenisu, međutim reket broj jedan svetskog tenisa je bila snažnija, preciznija i koncentrisanija i uzela svoju petu titulu na Otvorenom prvenstvu Australije, a 12. „Gren slem“ titulu u karijeri. Zanimljivo je da istaći da je Serena do sada igrala 15 Gren slem finala i samo tri puta je izgubila. 
Na Otvorenom prvenstvu Australije Serena Vilijams je prvi put pobedila 2003, zatim 2005, 2007. i prošle godine. Na Vimbldonu i na Ju-Es openu bila je najbolja po tri puta, dok je na Rolan Garosu pobedila 2002. godine.
S druge strane Belgijanka Enan je potvrdila da ni 18-mesečna pauza nije uticala na njen kvalitet. 
Igrala je u finalu turnira u Brizbejnu gde je, takođe posle tri seta, poražena od zemljakinje Kim Klajsters.
Belgijska teniserka se zaustavila na sedam osvojenih Gren slem turnira, ali nagovestila da će se vrlo brzo vratiti u sam vrh VTA liste.
Zanimljivo je napomenuti da je Enanova neće od ponedeljka naći na WTA listi, jer je po pravilima potrebno da odigra tri turnira kako bi se njeno ime pojavilo na listi. Žastin će u slučaju da na sledećem turniru izgubi već u prvom kolu, što je malo verovatno sudeći o onome što je pokazala, zauzeti mesto u najboljih 40 teniserki. Da je trijumfovala danas Belgijanka bi se našla među 25 najboljih na svetu.
Pobeda u Melburnu donela je američkoj teniserki ček na milion i po dolara, dok je poražena Enan inkasirala 670.000.
Vilijams je u desetom gemu prvog seta napravila drugi brejk u meču, iskoristila greške protivnice i druga set lopta bila je dovoljna za 1:0 u setovima (6:4). 
Zanimljiv je statistički podatak da kad Serena na AO povede u prvom setu, ne gubi meč i tako je ostalo i posle ovog finala. 
Belgijanka se u drugom setu u meč, a publika je itekako uživala u sjajanom tenisu. Drugi set je rešila u svoju korist 3:6. 
U trećem setu je Enan dobro počela, pet uzastopno dobijenih gemova i dve brejk lopte, ali nije uspela da povede sa 2:0. Serena Vilijams pravi brejk u trećem gemu odlučujućeg seta za vođstvo od 2-1, Belgijanka je uzvratila ali samo nakratko jer Serene Vilijamskreće u silovitu seriju. Iskoristila je drugu meč loptu i završila treći set rezultatom 6:2 i tako se upisala u istoriji tenisa.

Povezana vest:  ROLAN GAROS, Samo Zimonjić od tenisera iz Srbije sutra na Rolan Garosu