Federer stigao do 16. Gren slem titule

nike-roger-federer-wimbledon-2009Manje od tri sata bilo je potrebno Švajcarcu Rodžeru Federeru da još jednom razbije britanski san dug 74 godine o osvajanju gren slem titule. 
Rodžer Federer osvojio je po četvri put Otvoreno prvenstvo Australije, pošto je u finalu pobedio britanskog tenisera Endija Mareja sa 3:0, po setovima 6:3, 6:4, 7:6. i osvojio 16. gren slem titula u karijeri.
-Mogu da plačem kao Federer, šteta što ne mogu da igram kao on – rekao je Marej posle meča suzdržavajući suze čime je podsetio publiku u Rod Ajlen areni na prošlogodišnju reakciju Federera posle poraza u finalu od Rafaela Nadala.
Rodžer je u svom govoru pohvalio Marejevu igru i rekao mu da je još uvek mlad (Marej ima 22 godine) i da njegovo vreme sigurno tek dolazi.
Marej je u meč ušao uzdajući se u statistiku i odličnu formu tokom dosadašnjeg toka turnira, pošto je izgubio samo jedan set i to od Hrvata Marina Čilića u polufinalu. Istovremeno, od retkih je tenisera koji protiv Federera imaju pozitivan bilans, jer je od ukupno deset međusobnih duela mlađani Britanac osvojio šest.
Ali švajcarski „Terminator“ nije dozvolio da se desi još jedno iznenađenje. Od petog gema prvog seta oba tenisera su se držala odlično, čak je Marej imao dve šanse za „brejk“, ali je Rodžer uspeo, ne samo da se odbrani, nego i da preuzme kontrolu nad prvi setom, a posle će se ispostaviti i celim mečom. Posle 3:3, Federer je osvojio tri uzastopna gema i za 43 minuta okončao prvi set.
Drugi set je trajao 46 minuta ali je za Federera sve bilo mnogo jednostavnijr, jer je oduzeo servis Mareju već posle rezultata 1:1. Marej se zaista junački borio uz podršku publike koja je kako nam se čini bila malko više na njegovoj strani ali nije uspeo da spreči svetski reket broj 1 da dođe do 2:0 u setovima.
Marej je krenuo silovitu u trećem setu i trudio se svim snagama da ostane u igri. Došlo se do taj-brejak u kome je imao čak pet set lopti, ali je na kraju slavio Federer 13:11, koji je ovom pobedom postao tek deveti otac u istoriji tenisa koji je isvojio „grand slem“, a prvi od 2003. godine.
Završni meč Otvorenog prvenstva Australije bio je 11. susret dvojice tenisera i peta Federerova pobeda, koja je onemogućila Mareja da osvoji prvu gren slem titulu za Veliku Britaniju od 1936. godine i dospe na drugo mesto liste najuspešnijih igrača sveta, na kome će se od sutra naći naš Novak Šoković, dok će Marej uazeti treću poziciju, a Rafael Nadal pada na mesto broj četiri.
Federer je bio prvi nosilac turnira, dok je Endi Marej bio peti. 
Pored trofeja Švajcarcu je pripala i nagrada od 2,1 miliona australijskih dolara, uz 2.000 ATP poena, dok je Marej zardaio 1200 bodova i dobio ček na milion australijskih dolara ili ti 670 000 evra.
Federer će sigurno igrati tenis do 2012. Kada su na programu Olimpijske igre u Londonu jer mu pored trijumfa u Davis kupu, za koji nešto i ne mari previše, nedostaje olimpjsko zlato i smatra da je Vimbldon 2012 pravo mesto za taj trojef. Kako i ne bi kad svi znamo da je Rodžer Federer apsolutni šampion Vimbldona. Ali ima još mnogo vremena do Londona 2012 i ko zna koliko će gren slem titula na svoju policu smestiti Švajcarac. 
Pre finala u muškom singlu, Indijac Leander Paes i Kara Blek iz Zimbabvea osvojili su titulu u konkurenciji mešovitih parova. Prvi nosioci u finalu su savladali češko-rusku kombinaciju Jaroslav Levinski-Jekatarina Makarova rezultatom 7:5, 6:3.

Povezana vest:  Lajović protiv Nadala u prvom kolu Ju Es opena