Federer: Sjajan je osećaj ponovo pobediti 

roger-federer-nike-dealPobednik ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Australije u tenisu Rodžer Federer izjavio je da se sjajno oseća posle osvajanja svog 16. grend slem trofeja, ali je dodao da je morad da bude veoma koncentrisan na meč. 
-Bilo je prilično burno. Samo sam pokušavao da ostanem koncentrisam. Kada sam osvojio meč poen, pomislio sam ‘Bože, to je to’. Tako nekako. Sjajno se osećam – rekao je Federer pošto je pobedio Endija Mareja sa 3:0 u setovima (6:3, 6:4, 7:6). 
Švajcarac je rekao da ne postoji tajna njegovog trajanja i razloga što je osvojio najviše grend slem trofeja u istoriji tenisa. 
-Nema tajne. Mislim da sam sigurno vrlo talentovan igrač. Uvek sam znao da imam nešto posebno, ali nisam znao da je toliko ludo – rekao je uz osmeh Federer. 
-Znam da sam to uvek imao u šaci, ali pitanje je da li je bilo u mom umu i nogama. To je nešto na čemu treba izuzetno vredno raditi. Osećam da me sada nova generacija gura, ali osećam i kako se tenis menja u poslednjih pet godina – rekao je Švajcarac. 
-Kada sam ja postao profesionalac, mečevi su bili jako drugačiji. Igralo se na blef. Momci su dobro servirali, ali su svi imali neku slabost koju ste mogli da napadate. Sada toga više nema. Ali, moram da im zahvalim što sam postao bolji igrač. Zbog Endija sam danas igrao ovako, a ovo je jedna od mojih najboljih partija već duže unazad, ili možda ikad – rekao je Federer. 
Najtrofejniji grend slem igrač rekao je da ne razmišlja o osvajanju kalendarskog Grend slema, odnosno o osvajanju sva četiri velika turnira u jednoj godini. 
Mediji su ocenili da je protiv Mareja vodio psihološki rat kada je pomenuo da Britanci dugo godina nisu osvajali grend slemove, čime bi podigao tenziju rivalu. 
-Ma, mislim da je cela ta reakcija bila preterana. Te intervjue na terenu nikada ne uzimam ozbiljno. Ako mislite da je to bio psihološki napad, nije. Konferencija za novinare posle (polufinala protiv Žo-Vilfreda) Conge bila je samo u tom tonu – rekao je Federer. 
Švajcarac je ocenio da je pitanje vremena kada će njegov mlađi rival osvojiti grend slem turnir, jer je „previše dobar igrač da to ne učini“. 

Povezana vest:  Šarapova u sastavu Rusije, uprkos sukobu sa savezom