novak_pariz_2011

ROLAN GAROS

Novak Đoković: Ne smeta mi duža pauza

-Četiri dana bez ijednog meča neće mi predstavljati problem protiv Rodžera Federera – najavio je Novak Đoković uoči polufinalnog ispita na Rolan Garosu protiv Švajcarca, koji ga očekuje u petak.

Đoković je zadnji meč na Rolan Garosu odigrao u nedelju, savladavši Francuza Rišara Gaskea 6-4, 6-4, 6-2. U četvrtfinalu je trebao igrati protiv Italijana Fabija Fonjinija, koji mu je zbog povrede (istegnuća mišića leve noge) predao bez borbe.

To znači da će srpski teniser u petak gotovo pa početi novi turnir…

-Igrao sam puno tenisa ove godine. Ne verujem da ću zbog ove pauze izgubiti ritam. Jedva čekam povratak na teren i borbu, mentalno sam motivisan – ispričao je Đoković Amerikancu Džonu Mekinrou u intervjuu za Tennis Channel.

Povezana vest:  Troicki eliminisan na startu turnira u Den Bošu

Ukoliko Đoković pobedi Federera, s 42. uzastopnim uspehom bi izjednačio baš Mekinrojev rekord, koji je 1984. godine sezonu otvorio s 42 pobede. Ukupno bi to Đokoviću bila 44. uzastopna pobeda, računajući i dvije koje je ostvario u finalu Davis Cupa prošle godine. Apsolutni rekorder je Argentinac Giljermo Vilas sa 46 uzastopnih pobeda 1977. godine.

Federer ima 13-9 protiv Đokovića, ali sva tri meča ove godine, sva tri na tvrdoj podlozi (Australian Open, Dubai, Indijan Vels), dobio je Đoković. U Rolan Garosu još nikada nisu igrali međusobno.

Povezana vest:  WTA SAN DIEGO, Kuznjecova u četvrtfinalu turnira u San Dijegu

-Federer je veliki igrač, veliki šampion. Ali, ja igram najbolji tenis svog života. Moram doći na teren i verovati da mogu pobediti. To je jedini način kako se mogu domoći pozitivnog rezultata – kaže Đoković.

Meč u petak za njega će imati posebnu težinu. U slučaju pobede će prvi put u karijeri osigurati skok na 1. mesto svetske rang-liste, nezavisno o učinku branioca naslova, Španca Rafaela Nadala, koji će u drugom polufinalu igrati protiv Britanca Endija Marrja. Ali, Đoković dobro zna ko ga čega s druge strane mreže.

Povezana vest:  ATP MADRID, Viktor Troicki ispao u prvom kolu turnira u Madridu

-Rodžer je najuspešniji svih vremena u istoriji Grand Slam turnira. Uvek je na njima igrao toliko dobro, dolazio barem do četvrtfinala ili polufinala.

Otkrio je i formulu svojih uspeha.

-Samopouzdanje je najvažnije. Nemam utisak da sam nešto posebno popravio igru, možda tek malo u svim udarcima. Vratio mi se dobar servis, sada mogu računati na besplatne poene iz početnog udarca, što je jako važno, posebno na zemlji. Tačno znam šta na terenu moram da uradim. Fizički sam vrlo spreman, a mentalno potpuno stabilan – zaključio je Đoković.