novak_djokovic_forhend_vimbldon

Đoković konačno preuzeo mesto broj jedan u svetu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković preuzeo je danas mesto broj jedan na listi najuspešnijih igrača sveta od Španca Rafela Nadala, posle nešto više od četiri godine provedene u vrhu svetske teniske elite.

Napredak u karijeri našeg asa započeo je 2006. godine, kada se na Rolan Garosu plasirao u četvrtfinale i pokazao svetu s kakvim raskošnim talentom raspolaže.

Te godine Đoković je osvojio dve titule, ušao među 20 igrača sveta i najavio juriš na mesto među elitnih deset.

Početkom 2007. kreće vrtoglavi uspon nove zvezde svetskog teniskog neba.

Đoković se te godine probio u vrh nizom od pet ATP titula, a prvi put u karijeri igrao je u gren slem finalu.

Povezana vest:  WTA TOKIO, Jelena Janković i Ana Ivanović u osmini finala

Istovremeno, Dejvis kup reprezentacija Srbije na čelu sa Đokovićem otvorila je vrata svetske elite pobedom nad Australijom, najavljujući tako uspon na sam teniski „Mont Everest“ i osvajanje popularne „salatare“, koju će naš tim uzeti u decembru 2010. godine trijumfom nad Francuskom na domaćem terenu u Beogradu.

Srpski teniser je taktički i strateški gradio poziciju za dalji napredak ka vrhu. Već početkom 2008. godine osvojio je prvu gren slem titulu – na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu, kada je u finalu pobedio Francuza Žoa-Vilfreda Congu.

Povezana vest:  AUSTRALIAN OPEN 2012, Zvonarjeva eliminisana

Đoković je tenisku šahovsku partiju četiri godine zaredom završavao na trećem mestu ATP liste, postepeno poboljšavajući sve elemente igre.

Korak po korak, naš as je potiskivao, igrački i kondiciono, dvojicu neprikosnovenih tenisera sveta – Nadala i Federera.

Već 2009. Đoković je osvojio još pet ATP titula i zadržao treće mesto na ATP listi, a 2010. je bila „zatišje pred buru“.

Đoković je prošle godine prvi put zauzeo mesto broj dva i osvojio „samo“ dve ATP titule, ali je zato svu energiju usmerio na igre za Dejvis kup reprezentaciju Srbije koja je „na juriš“ osvojila svetsku tenisku „tvrđavu“ – salataru, do tada tradicionalno „vlasništvo“ teniskih sila kao što su SAD,. Australija, Francuska i Rusija.

Povezana vest:  Jovanovski: Možemo do pobede ako budemo dovoljno motivisane

Trofej osvojen za Srbiju predstavljao je Đokoviću izvor nadahnuća iz kojeg je crpeo snagu za maestralnu „šahovsku završnicu“ u kojoj je, zaključno sa trofejom u Rimu, osvojio ukupno 25 titula u karijeri.

Da li će uspeti da se okiti trećom gren-slem titulom ostaje da se vidi, ali je u ovom trenutku najvažnije da je ponos nacije ostvario dečački san i dospeo na mesto koje mu po svim kvalitetima, i igračkim i ljudskim, potpuno zasluženo pripada.