novak_djokovic_rim1

Novak Đoković: Promovišem i svoju zemlju

 

-Moja zemlja je mala, nije imala i još nema dobar imidž i ja se trudim da je promovišem na najbolji mogući način – izjavio je Novak Đoković na konferenciji za medije pre početka turnira u Montrealu.

Taj turnir je prvi na kome Đoković igra kao vodeći na svetskoj ATP listi. On je na prvom mestu 4. jula smenio Rafaela Nadala.

Povezana vest:  Đoković poražen od Mareja, bez titule u Montrealu

Upitan o radu jedne kanadske umetnice srpskog porekla koja je naslikala njegov portret Đokovih je rekao da to „smatra veoma lepim gestom“.

Ulje na platnu sa Đokovićevim likom, akademska slikarka Marina Gavanski Zisis, uručiće mu danas kao lični poklon, ali i simboličan izraz dobrih želja pripadnika srpske dijaspore (ne samo) u Kanadi. Tim povodom organizator turnira Tenis Kanada prirediće svečanost u posebnoj sali za visoke zvanice na turnirskom stadionu.

Povezana vest:  Lajović: Ovo nije bio moj dan

Velika kvebečka frankofona televizijska mreža TVA objavila je reportažu iz studija te umetnice u centru Montreala u kome je slika predstavljena javnosti.

-Novak Đoković je svojim uspesima, posvećenošću i pojavom pravi ambasador Srbije. On nas je svojim pozitivnim stavom i time što svoje uspehe posvećuje (i) svojoj zemlji ohrabrio i oslobodio „straha“ da ponekad kažemo da smo Srbi – izjavila je Marina Gavanski.

Predstavljanju slike prisustvovali su članovi srpske iseljeničke zajednice u Montrealu među kojima i najstarija Srpkinja u toj metropoli Melanija Purić, ugledni arhitekta Milena Miljević i drugi. Marina Gavanski od detinjstva živi u Kanadi, ali je Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu. Diplomskom izložbom 1979. osvojila je Oktobarsku nagradu Beograda.

Povezana vest:  Tomić zbog suđenja ocu odustao od Rima

Od početka 1980-ih godina živi u Montrealu izlažući na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. Njene najčešće umetničke teme su ljudi – njihove ljubavi, snovi, težnje.