rafael_nadal_1

ATP MONTREAL

Hrvat Dodig pobedio Rafaela Nadala

 

Prvo iznenađenje na turniru u Montrealu, Masters serije 1.000 – Rodžers kupu priredio je Hrvat Ivan Dodig koji je posle tri seta rovovske borbe pobedio Rafaela Nadala, nekada prvog tenisera sveta. Meč je trajao tri sata i osam minuta a tako je 41. na ATP listi momak iz Međugorja pobedio jednog od najboljih tenisera sveta. Ovo je bio njihov drugi susret, prvi put je slavio Rafa i to u Barseloni ove godine, a sada se Dodig revanširao.

Prvi set je Nadal dobio u svom maniru, ubedljivo je počistio sa terena Hrvata. Bilo je 6:1 i svi su očekivali da će se meč brzo zavšiti i da će Nadal u narednom kolu igrati protiv Janka Tipsarevića.

Povezana vest:  Ana Ivanović spremna za Enan

Verovatno bi retko ko mogao da se usudio da pomisli da će Dodig, 41. teniser sveta, pobediti donedavno prvog, a od Vimbldona drugog svetskog reketa Rafaela Nadala. Pogotovo pošto je Nadal dobio prvi set sa 6:1 i poveo u drugom sa 3:1. Usput, Nadalu je ovo bio prvi meč posle pet sedmica pauze i poraza u finalu Vimbldona od Novaka Đokovića u četiri seta.

Dodig je uspeo da se vrati iz velikog zaostatka. Pošto je napravio prvi brejk u meču, „pustio je ruku“, potezao i pogodio veliki broj vinera. Verovatno je iznenadio Nadala vrlo agresivnom igrom, čestim dolascima na mrežu. Dosta je igrao servis volej igru, i to vrlo uspešno.

Povezana vest:  WTA ROLAN GAROS 2010, Enan: Izdali su me živci!

U taj brejku drugog seta je Dodig dva puta ispuštao mini brejk prednosti. Ipak, izborio je i treći, za vođstvo 6:4, a isti je realizovao drugu set loptu, a prvu na svom servisu.

Treći set je opet bolje otvorio Nadal, koji je poveo sa 3:0. No, ni tada nije prelomio meč. Dodig je vratio brejk zaostatka i poravnao na 3:3. Nadal je kod vođstva 4:3 još jednom oduzeo početni udarac Međugorcu, i izborio servis za meč. Usledio je novi povratak Dodiga a, nešto kasnije, odluka u taj brejku. Dodig je krenuo sa mini brejkom, Nadal se vratio, ali je kod rezultata 5:5 Dodig je isporučio 19. as u meču, a onda je na meč loptu zabio fenomenalan izravni poen bekhendom.

Povezana vest:  Fondacija Novak Đoković prikupila 600.000 dolara

-Nisam prestao da se bori ni kada sam gubio 6:1, 3:1. Pošto sam napravio prvi brejk u meču, uspeo sam da se opustim u razmenama, servis je počeo da me sluša. Išao sam za mojim udarcima i počeo ih zabijati sve češće. Pogotovo u važnim poenima. Na meč loptu sam zabio vinner, to je bio ključ. Nisam čekao njegovu grešku, išao sam po poen. Teško je protiv ovakvih protivnika kao što je Nadal biti agresivan, jer vam suparnici takvog kalibra ponekad to ne dopuštaju. Ipak, uspeo sam da izboriti neke šanse i onda ih iskoristim – rekao je posle meča Dodig.