nole_trofej_mon_2011

ATP MONTREAL

Đoković nastavlja dominaciju, pao Fiš, Osvojen Montreal

 

Zvanično najbolji teniser sveta Srbin Novak Ðoković trijumfovao je na turniru masters serije u Montrealu pošto je večeras u finalu savladao Amerikanca Mardija Fiša sa 2:1 u setovima (6:2, 3:6, 6:4) za 2:23,00 minuta igre. Ðoković je zabeležio 53. pobedu u 2011. godini osvojivši deveti ATP trofej, ukupno 27. u karijeri.  Srbin je ujedno ušao u istoriju kao prvi teniser sa pet titula na turnirima masters serije u jednoj sezoni, otkako su ti turniri osnovani 1990. godine.

Najbolji teniser današnjice večeras potvrdio kvalitete koji krase vrhunske asove – pobeđuju i kada ne igraju na visokom nivou. To je bio slučaj u duelu protiv Fiša u kojem je Ðoković izborio tešku, ali slatku pobedu.

Amerikanac je propisno namučio Srbina pruživši pomalo neočekivano izuzetno snažan otpor. Igrao je staloženo, strpljivo i precizno, pa je prvi reket sveta uložio mnogo napora dok ga konačno nije slomio u završnici trećeg seta.

Povezana vest:  Jan Riči više nije izvršni direktor Vimbldona

Ðoković je malo i „pomogao“ Fišu, jer je bio primetno nervozan. Velika tenzija doprinela je da napravi brojne neiznuđene greške, posebno u drugom setu, a njegova igra ni približno nije bila na nivou iz prethodnih duela protiv Gaela Monfisa i Žoa-Vilfrida Conge.

Ipak, i ono što je pružio bilo je dovoljno da na kraju uzdignutih ruku napusti teren ispraćen ovacijma brojnih navijača. Fenomenalni srpski teniser još jednom je pokazao da trenutno nema premca u svetu, nastavljajući neverovatan niz pobeda ove godine i trijumfujući na devetom ATP turniru.

Prvi set Ðoković je dobio bez većih problema, a odlučujuću prednost stekao je u šestom gemu, kada je na protivnički servis poveo sa 4:2. Na isti način je i završio set, a tada se činilo da sledi nova ekspresna pobeda.

Povezana vest:  Lajović: Ovo nije bio moj dan

Fiš je, međutim, pokazao da nije slučajno osmi na svetskoj rang listi, što je njegov najbolji plasman u karijeri. Igrajući hrabrije i pribranije „umrtvio“ je Ðokovićev ritam, pa je u petom gemu brejkom poveo sa 3:2. Srbin u tom delu nikako nije uspevao da se konsoliduje i Amerikanac je zasluženo dobio set za izjednačenje u meču.

Rivali, međutim, nisu uspeli da „zapale“ publiku, jer su igrali „rovovski“, bez efektnih poteza i spektakularnih poena. Takav odnos snaga kao da je naslućivao malu dramu u trećem odlučujućem delu meča, a tako je i bilo. Ðoković odmah na početku trećeg seta nije iskoristio tri brejk lopte za vođstvo od 1:0 i dugo se mučio dok mu to konačno nije pošlo za rukom u petom gemu za prednost od 3:2. Ovaj poen je u velikoj meri doprineo konačnom ishodu, jer je srpski teniser uspeo da ga odbrani i posle male drame konačno trijumfuje posle dva sata i 23 minuta igre. Bila je ovo sedma pobeda Srbina nad Amerikancem u isto toliko međusobnih okršaja.

Povezana vest:  Gulbis prejak za Troickog

Ðoković je tako potvrdio apsolutnu dominaciju u svetskom „belom sportu“, a nastavio da zlatnim slovima ispisuje istoriju srpskog tenisa. Montreal će, inače, biti upamćen i po tome što su prvi put do sada među četvoricu najboljih ušla dvojica srpskih tenisera – Ðoković i Janko Tipsarević.

Sledeća stanica na putu impresivnog teniskog majstora Ðokovića je turnir u Sinsinatiju, koji počinje u ponedeljak.