novak_djokovic_kina_slavlje

Ðoković imenovan za ambasadora UNICEF-a

 

Prvorangirani teniser sveta Srbin Novak Ðoković imenovan je za nacionalnog ambasadora UNICEF-a.  Partnerstvo će Ðokoviću omogućiti da se bori za prava deteta i da se posveti radu na obrazovanju dece u ranom detinjstvu. Srpski teniski as trenutno je u Njujorku, gde će učestvovati na Otvorenom prvenstvu SAD i pokušati da osvoji treću ovogodišnju gren slem titulu.

-Počastvovan sam što ću kao nacionalni ambasador UNICEF-a moći da pomognem da se poveća svest o važnosti obrazovanja dece u ranom uzrastu – rekao je Ðoković na ceremoniji proglašenja u Njujorku.

-Radujem se što ću raditi sa UNICEF-om i doprineti da se unapredi život male dece u Srbiji, posebno one koja nemaju mogućnosti da uče i razvijaju se do svojih punih potencijala.

Povezana vest:  Crvena zvezda: Petrović da preuzme rukovođenje TSS

Zamenica izvršnog direktora UNICEF-a Rima Salah izjavila je da se Ðoković „prirodno uklapa u UNICEF“.

-On se sa istom strašću i entuzijazmom brine za dobrobit dece kao što se bori za svaki poen na terenu – rekla je Salah.

Kao nacionalni ambašador UNICEF-a Ðoković će posebnu pažnju posvetiti radu na obrazovanju u ranom detinjstvu, a značaj ulaganja u obrazovanje male dece je već dobro poznat.  Postoje brojni dokazi da dobro postavljene osnove u ranom detinjstvu daju bolje rezultate u životu svakog pojedinačnog deteta, posebno one dece koja dolaze iz lošijeg socijalnog i ekonomskog miljea, i da su značajne i za društvo u celini.

U Srbiji manje od polovine dece do pet godina života pohađa neki oblik predškolskog obrazovanja, dok je tek svako deseto dete iz ugroženih grupa obuhvaćeno ovim vidom obrazovanja. Zbog toga je uključivanje svakog deteta u programe koji podstiču rani razvoj prepoznat kao ključni prioritet u Srbiji. Na svečanosti imenovanja za ambasadora Ðoković je rekao da kroz rad sa UNICEF-om želi „da pomogne deci u Srbiji da ostvare svoje snove“.

Povezana vest:  ATP LISTA, Đoković i dalje prvi, Tipsarević ispao iz najboljih 10

-Želim da im pomognem da upoznaju svoja prava i da znaju da im ta prava moraju biti zaštićena. Želim da veruju da ništa nije nemoguće- naglasio je najbolji teniser sveta.

Ðoković je počeo da igra tenis kao četvorogodišnjak, a proboj na svetsku scenu je ostvario sa 16. godina. Od tada je osvojio tri gren slem turnira (2008. i 2011.godine Austalijen Open i 2011. Vimbldon), postavši prvi teniser iz Srbije koji je osvojio gren slem i najmlađi igrač koji je igrao u polufinalima sva četiri gren slem turnira uzastopno.

Povezana vest:  VIMBLDON 2012, Monfis zbog povrede kolena ne učestvuje na Vimbldonu

Na njegovoj listi trofeja nalazi se i trijumf sa reprezentacijom Srbije u Dejvis kupu 2010. godine. Ambasadori UNICEF-a su poznate i poštovane ličnosti koje promovišu dečija prava i podstiču podršku za rad UNICEF- a i partnerskih organizacija.

Tokom 50 godina, koliko slavne ličnosti učestvuju u radu UNICEF-a, znatno su doprineli da se promene državne politike u korist dece, da pitanjia dece i dečijih prava postanu vidljiva širom sveta, i da se prikupe finansijska sredstva za programe koje podržava UNICEF.