Djokovic_US_Open_2011_2

JU ES OPEN 2011

Đoković: Morao sam da rizikujem i razmišljam pozitivno

 

Srpski teniser Novak Đoković rekao je da je morao da rizikuje u polufinalnom meču protiv Rodžera Federera, i da je morao da razmišlja pozitivno da bi pobedio i plasirao se u finale Otvorenog prvenstva SAD.

-Morao sam da rizikujem, bio sam jako blizu povratka kući, a on je servirao i vodio je 40:15. Uspeo sam da pogodim taj fantastični forhend ritern koji me vratio. Dobio sam i malo energije od publike i izborio sam se za svoj povratak. Morao sam da ostanem pozitivan i definitivno nisam želeo da se ponovo Rolan Garos – rekao je Đoković novinarima u Njujorku posle plasmana u finale.

Federer je u meču kasno sinoć vodio sa 2:0 u setovima, ali je Đoković izjednačio. Švajcarac je potom u petom setu vodio sa 5:3 u gemovima i imao je dve meč lopte pri 40:15.

Jednu meč loptu spasao je sjajnim forhendom koji je pogodio liniju. Srpski reprezentativac rekao je da mu je ovo jedna od najvećih pobeda u karijeri i najveća ove godine.

Povezana vest:  Novak Đoković u trećem kolu Šangaja

-Ovo jeste jedna od najvećih pobeda u karijeri i, u ovim uslovima, najveća ove godine. Zašto? Zato što sam bio u zaostatku dva seta, a nisam dobijao mnogo mečeva u svom životu kada sam gubio 2:0…Naročito protiv Rodžera, jer svi znamo ko je on. Kada ima set ili dva prednosti, ne dozvoljava vam da pobedite. Kada on kontroliše meč…jako je teško vratiti se u njega. Ali, uspeo sam da igram bolje, da ‘promenim brzinu’ i uspeo sam da odigram dva neverovatna seta, treći i četvrti…Tada sam osetio da je pravi trenutak da krenem napred i pokažem šta znam, i to se isplatilo – rekao je Đoković.

Prvi nosilac turnira u Njujorku opisao je šta mu se dešavalo početkom trećeg seta, kada je gubio 2:0 u setovima, a potom je uspeo da napravi brejk i povede.

-Na ovom nivou takmičenja, par poena odlučuje o pobedniku. Kada je on imao dva seta prednosti, pokušavao sam da ubedim sebe da mogu da se vratim u meč. Dobro sam se osećao fizički, a imao sam motivaciju – polufinale Ju-Es Opena, pun stadion, uzbudljiv meč, tako da sam morao da se borim, a to sam i uradio. Mislim da sam se opustio kad sam napravio taj brejk početkom trećeg seta. Počeo sam da pogađam udarce koje sam do tada promašivao, a on je počeo da greši. Tada su se stvari promenila i to se dešava – objasnio je Đoković.

Povezana vest:  ATP LISTA, Prednost Đokovića 2.655 bodova

Prvi teniser sveta rekao je da je u petom setu morao da iskoristi energiju publike, iako je ona bila uglavnom na strani Federera.

-Trebalo mi je malo energije od publike. Normalno je da su malo više na njegovoj strani, jer je on ovde pobeđivao pet godina. On je najveći igrač ikada…mislim, ne treba trošiti reči na Federera. Publika ga svuda voli, a naročito ovde, tako da je to u redu. Nisam bio iznenađen. Ali, u jednom trenutku mi je trebalo malo energije od publike da se vratim u meč, i uspeo sam. Ne znam ni da objasnim kako sam pogodio taj forhend ritern…Pročitao sam mu servis, bio sam na lopti, morao sam da udarim jako i to je prošlo, na moju sreću – rekao je Đoković.

Povezana vest:  MIKS DUBL, VIMBLDON, Vemić eliminisan sa Vimbldona

Novinare je zanimalo da li je igrač pomišljao da će izgubiti, na šta je on odgovorio pozitivno.

-Slagao bih ako bih rekao da nisam pomislio da ću izgubiti. Bilo je nekoliko situacija i trenutaka kada sam mislio da gubim, a to sam pomislio i kada je imao meč lopte. Uvek je važno biti smiren, ostati pozitivan i verovati da možeš da pobediš – rekao je Đoković.

Protivnik Đokovića u finalu biće Rafael Nadal, a Đoković je novinarima ispričao kako bi igrao protiv njega.

-Samo ću probati da igram svoju igru, za koju znam da je dovoljno dobra da ga pobedi. Dokazao sam to ove godine na tri različite podloge, tako da verujem da imam dobru šansu. Moram da izađem na teren sa verom da mogu da pobedim. Ali, znate, govorimo o igraču koji je u karijeri osvojio 10 grend slem titula, a ima tek 25 godina i ovde brani trofej. Tako da će meč biti težak – rekao je Đoković.