polufinale_bozoljac_slavljeGEMAX OPEN

Bozoljac u finalu!

 

Publika na Gemax-u imala je priliku da uživa u još jednoj blistavoj partiji svog Davis Cup reprezentativca! Ilija Bozoljac pobedio je Aleksa Bogdanovića iz Velike Britanije za plasman u finale Gemax Open-a 2010 i priliku da se bori za 125 ATP bodova i novčanu nagradu od 15 300 evra. Posle 103 minuta igre, rezultat na semaforu je bio 7:6 (5), 7:5 u korist srpskog igrača.

Tribine Centralnog terena Gemax-ovog kompleksa bile su popunjene do poslednjeg mesta. Publika je gromoglasnim aplauzom nagrađivala svaki poen svog miljenika i u teškim trenucima mu pomagala da nađe put do pobede.

Dvadesetčetvorogodišnji Britanac odmah u prvom gemu na meču koristi drugu brejk priliku i oduzima servis Bozoljcu. U narednom gemu Bogdanović servira i dolazi do 2:0. Bozoljac je ovog puta siguran na svom servisu – i smanjuje prednost protivnika na 2:1. U četvrtom gemu, nakon što je Bogdanović dva poena zaredom poslao u mrežu, Ilija dolazi do dve vezane brejk lopte. Britanac prvu spašava ubitačnim servisom, a drugu zahvaljujući greški Bozoljca, koji ritern šalje u aut. Srbin dolazi do još dve prilike da vrati zaostatak, ali i njih propušta i Bogdanović povećava prednost na 3:1. Naredna tri gema, do rezultata 4:3 u korist Bogdanovića, svaki od tenisera je čuvao svoj servis bez mnogo muka. Britanac dolazi na servis, Ilija napada, vraća brejk i u narednom gemu je bio siguran za svoje prvo vođstvo – 5:4. Do taj brejka nije viđena nijedna brejk prilika. U trinaestom gemu, Bozoljac prvi oduzima servis protivniku za 2:0, što je bilo dovoljno za osvajanje taj-brejka i čitavog prvog seta.

Povezana vest:  DAVIS CUP 2014, Federer: Uzbuđen sam što ću igrati u Novom Sadu

Bogdanović i drugi set počinje silovito – prvi gem na svoj servis osvaja bez izgubljenog poena. Bozoljac nije siguran na svom servisu i u šestom gemu, posle duple greške, Bogdanoviću daje dve vezane prilike za brejk. Prvu spašava, ali braneći drugu ponovo pravi duplu grešku i Bogdanović dolazi do 4:2. Britanac je bio siguran i u narednom gemu, na svoj servis, za 5:2. Tada kreće nalet Bozoljca, koji najpre osvaja gem na svoj servis, potom koristi drugu brejk loptu i vraća gem zaostatka – 5:4. Tada je i servis krenuo – Ilija as udarcem osvaja i treći uzastopni gem – 5:5. U jedanaestom gemu, Bogdanović prikazuje nešto lošiju igru. Na treću brejk priliku za Bozoljca, Britanac šalje lopticu daleko iza osnovne linije, za novi brejk srpskog tenisera i vođstvo od 6:5. Poslednji gem u meču Ika osvaja bez izgubljenog poena i završava ga u velikom stilom – asom.

Aleks Bogdanović, polufinalista Gemax-ovog čelindžera iz 2005. godine i trenutno 167. igrač planete nije bio razočaran posle meča.

polufinale_bozoljac_1’’Dobro sam počeo meč, rano pravio brejk, imao svoje šanse, ali ih nisam koristio. Servis mi nije bio tako dobar kao u prethodnim mečevima. Ilija je bio odličan na osnovnoj liniji’’ – kratak je bio Bogdanović.

Tokom prvih sedam gemova drugog seta i rezultata 5:2 u korist Bogdanovića, Ilija je osvojio svega jedan poen na servis Britanca.Da li je to ruka zadrhtala kada je trebalo prelomiti meč?

Povezana vest:  ATP ROTERDAM, Zimonjić i Lodra u finalu Roterdama

-Nikada nije svejedno kada servirate za set. Zafalilo mi je koncentracije.

Bogdanović nije imao primedbi na beogradsku publiku.

-Atmosfera je bila sjajna, video sam da je u publici bilo i mojih navijača. Publika mi nije smetala tokom poena, navijanje je tokom celog meča bilo korektno.

Britanac ne veruje da ćemo biti u prilici da ga gledamo na Serbia Open-u i zemljanoj podlozi.

-Više mi odgovara tvrda podloga, retko igram na šljaci, ne verujem da ću dolaziti u maju, ali uvek se radujem februaru, ovaj turnir mi potpuno odgovara.

Tokom prošle godine polemisalo se i o mogućem nastupu Aleksa Bogdanovića u državnoj ligi.

-Kontaktirao me je selektor Obradović, ali tada se nastup nije uklapao u moj raspored, pa sam bio prinuđen da odbijem. Postoji šansa da zaigram – najavio je Bogdanović.

Rođeni Beograđanin od osme godine živi u Londonu, igra pod britanskom zastavom i upravo tamo je napravio prve teniske korake, u želji da stekne prijatelje u novom okruženju. Navija za Mančester junajted, a selektor britanske Davis Cup reprezentacije njegov bekhend poredi sa udarcem čuvenog Rod Lejvera. 2001. godinu završio je kao 14. junior sveta, a tokom profesionlane karijere uspeo je da dođe do 108. pozicije na ATP listi.

polufinale_bozoljac_3Ilija Bozoljac, miljenik domaće publike loše je otvorio meč.

Povezana vest:  ATP RIM, Troicki siguran protiv Rosola

-Bilo je baš teško. U oba seta sam gubio svoj servis, što više ni ne predstavlja iznenađenje u mom slučaju. Verovao sam u sebe i kada sam vratio brejk počeo sam sa sigurnijom igrom. Drugi set sam dobro otvorio, ali sam u jednom trenutku osetio slabost. Aleks je nastavio sa odličnom igrom i taj moj pad je umeo da iskoristi. Kada sam uspeo da vratim brejk, sve je bilo mnogo lakše.

Bozoljac je tokom meča odservirao 17 aseva i imao 65% ubačenog prvog servisa uprkos problemima sa ramenom.

-Mislim da imam blagi spazam mišića, nisam uspeo najbolje da zagrejem rame, zato i jeste bilo problema sa servisom na početku. U današnjem meču sam prvi put osetio umor od početka turnira. Pitanje je šta bi bilo da je pobednuik odlučivan u trećem setu.

U borbi za trofej i titulu najbojeg Bozoljca čeka duel sa pobednikom meča Janko Tipsarević – Karol Bek.

-Voleo bih da Janko pobedi, zbog publike. Atmosfera na tribinama bi sigurno bila sjajna. Publika na Gemax-u je i danas bila fenomenalna, svi oni imaju veliki udeo u mojoj pobedi. Osećao sam se fantastično na terenu, čak i u trenucima kada sam gubio.

Na redu je meč finala u konkurenciji dublova.

-Ne znam šta da Vam kažem. Videćemo posle meča. Mislim da ću imati dovoljno vremena da se oporavim. Uvek je lakše oporaviti se posle pobede, nego posle poraza – završio je Bozoljac.