Novak odbranio titulu u Dubaiju

Đoković – Južni 2:1 (7:5, 5:7, 6:3) 

novak_1Najbolji srpski teniser Novak Đoković uspeo je da posle dva dana igranja odbrani titulu na ATP turniru u u Dubaiju savladavši u finalu Rusa Mihaila Južnog 2:1, po setovima 7:5, 5:7, 6:3 i tako osvoji svoju 17. titulu u karijeri.
Meč je prvi put bio prekinut kod vođstva srpskog reketa broj 1 u prvom gemu drugog seta pri rezultatu od 40:15, da bi posle pola sata jaka kiša primorala organizatiore da ponovo prekinu meč, a zatim i da ga odlože za danas.
Drugi reket sveta, željan revanša zbog nedavnog poraza protiv Južnjog u polufinalu ATP u Roterdamu, prvi je napao servis protivnika već u drugom gemu prvog seta, ali se ruski teniser odbranio, a zatim prešao u ofanzivu, napravivši brejk u petom gemu (3:2),
Đokoviću je to bio podsticaj da počne da koristi snažnije i preciznije forhende što mu se odmah isplatilo, jer je u šestom gemu uzvratio brejkom, a zatim u nizu dobio još dva gema.
Ipak, prvi pokušaj Đokovića da kod vođstva od 5:3 osvoji set nije bio uspešan, jer se prilikom jedne duže razmene udaraca fizički prilično izmorio, tako da je Južnji ponovo došao do brejka, a zatim izjednačio na 5:5.
Srpski teniser je ponovo preuzeo kontrolu igre i rutinski dobio gem na svoj servis, da bi u 12. gemu još jednom „slomio“ servis Južnjog i poveo sa 1:0. 
Posle kratke pauze zbog kiše Đoković je nastavio sa dobrom igrom i još jednom „brejknuo“ Južnjog za vođstvo od 2:0, a zatim su organizatori rešili da zbog kiše pomere meč za nedelju.
Za razliku od prvog dana kada su tribine Avijatičarskog kluba u Dubaiju bile pune, nastavak meča dočekalo je svega nekoliko stotina gledalaca, koji su imali priliku da uživaju u pravoj teniskoj drami. Đoković je brzo stigao do 3:0. 
Međutim, Južni nije rešio da se preda. Sedmi nosilac na turniru prvo je dobio gem na svoj servis, zatim uspeo da napravi brejk, a potom i da izjednači na 3:3.
Nole je uspeo da prekine seriju Južnog, ali ne i da iskoristi brejk loptu. Đoković je imao priliku da povede sa 5:3. Sve je dobro uradio, ali loptica je umesto na liniji završila u autu. 
Ova greška se odrazila na igru Đokovića u narednom gemu i Rus stiže do 5:4.
Đoković uspeva da odloži kraj drugog seta, ali samo za kratko, jer Južni, opet oduzima servis našem teniseru, dobija svoj (7:5) i rezultat je izjednačen na 1:1.
Odlučujući set počeo je isto kao i drugi.Novak je poveo sa 3:0, nije iskoristio šansu za drugi brejk, što omogužava Južnom da se ponovo vrati u meč, vezuje tri gema, ali i pored dve brejk prilike ne stiže do preokreta. 
Novak je poveo sa 4:3, zatim je uzeo još jedan gem za vođstvo od 5:3, a ubrzo završava meč u svoju korist.
Đoković i Južnji do sada su odigrali sedam mečeva, a nakon poslednjeg u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prednost je na strani Srbina – 4:3.
Turnir u Dubaiju igrao se za nagradni fond od 1.619.500 dolara. Đokoviću je kao pobedniku pripalao 383.000 i odbranio je 500 ATP poena.

Povezana vest:  Đoković u tri seta pobedio Simona