nole_18_01_01

Ruska crkva nagradila Novaka Đokovića

 

Najbolji svetski teniser i prvi reket Srbije Novak Đoković dobio je nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koji od osnivanja 1995. godine deluje pod pokroviteljstvom Moskovske patrijaršije. Đoković je nagrađen po preporuci vrha Srpske pravoslavne crkve.

Ruski patrijarh Kiril istakao je da je Đoković primer, ne samo uspešnog sportiste, već i pravoslavnog vernika, koji se „u svom delovanju nada u volju Božju“. On je dodao da je Đoković požrtvovan i da pomaže mnoge srpske pravoslavne svetinje, među kojima i manastire na Kosovu, kao i da finansira dečije i omladinske humanitarne programe.

Povezana vest:  Đoković u utorak počinje takmičenje na Australijan openu

S obzirom da Đoković nije mogao da prisustvuje ceremoniji uručenja nagrade, zbog učešća na Grend Slem turniru u Australiji, prikazano je video-obraćanje prvog reketa sveta koji je rekao da srpski i ruski narod mnogo toga objedinjuje, a da je jedan od glavnih faktora u tome pravoslavna vera.

Ruska crkva je primer za celi pravoslavni svet, u 20. veku je bila mnogo proganjana, sada doživljava procvat, dodao je Đoković koji je izrazio veliku zahvalnost zbog priznanja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Povezana vest:  ATP I WTA JU ES OPEN, Na Ju-es openu danas Jankovićeva i srpski derbi

Osim Đokoviću, nagrade za 2012. dodeljene su patrijarhu Aleksandrijskom Teodoru Drugom i predsedniku Palestine Mahmutu Abasu.