novak_djokovic_prvi_danDAVIS CUP, SRBIJA –SAD 2:0

Novak se namučio za drugu pobedu Srbije

Novak Đoković – Sem Kveri 3:1 (6:2, 7:6 /7:4/, 2:6, 6:3)

 

Reprezentativci Srbije iskoristili su priliku i posle prvog dana imaju rezultat od 2:0 protiv Sjedinjenih Američkih Država u prvom kolu Svetske grupe DAVS CUP – a. Najbolji srpski teniser, I drugi reket sveta, Novak Đoković savladao je Sema Kverija sa 3:1. Predhodno je Viktor Troicki savladao Iznera, takođe, sa 3:1. Danas se igra dubl meč a taj duel počinje od 14,00 časova.

Srpski selektor je istakao da su dobra forma igrača i motivacija daleko važnije od žreba i dodao očekuje dobar rezultat i u dublu, uprkos činjenici da američka kombinacija važi za jednu od najboljih u istoriji.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pozvao je navijače da pruže snažnu podršku našem Dejvis kup timu.

-Tenis je sport u kome retko kada nastupaju timovi, a ovo je prilika da nas domaća publika vidi u duelu sa vrlo kvalitetnom selekcijom. Očekujem da na krilima publike stignemo do veoma značajne pobede – rekao je Đoković.

Selektor SAD Petrik Mekinro naglasio je da očekuje veoma dobar okršaj, pošto oba tima raspolažu izuzetno kvalitetnim igračima.

-Očekujem lepu atmosferu u dvorani i veliku borbu dva jaka tima – poručio je Mekinro.

Tok meča

novak_djokovic_prvi_dan_1Prvi je servirao Amerikanac, koji uspeva da osvoji gem. Nole je malo nervozan, pravi i petu neiznuđenu grešku na meču i dozvoljava protivniku da stigne do izjednačenja; usledilo je još jedno izjednačenje posle prednosti našeg tenisera. Nova prednost i Novak konačno osvaja gem – 1:1. Kveri, bez izgubljenog poena, osvaja svoj servis. Na servis Đokovića protivnik osvaja dve brejk lopte. Nole obe spašava, pre svega zbog neodlučnosti Amerikanca. Đoković ne dozvoljava iznenađenje i rešava gem u svoju korist.

Povezana vest:  Lajović siguran na startu turnira u Gštadu

Đoković uzvraća, napada servis protivnika i osvaja tri vezane brejk lopte, prvu ne koristi, drugu koristi i pravi brejk. Nole nastavlja sa sigurnom igrom i bez većih problema materijalizuje brejk – 4:2. Đoković ponovo napada servis protivnika, stiže do 0:30, a potom i do dve vezane brejk šanse, prvu ne koristi, drugu uspeva i novi brejk. Naš teniser servira za set. Sjajna  Đokovićeva igra i posle 33 minuta stiže do tri set lopte, koristi prvu za 6:2 u prvom setu.

Kveri je servisom otvorio i drugi set. Odlična igra na obe strane, duga razmena udaraca, protivnik je nešto precizniji i osvaja gem. Na servis našeg tenisera Kveri osvaja brejk šansu koju koristi – 0:2. Amerikanac nastavlja sa sigurnom igrom i osvaja gem. Nole se vraća u igru, lagano osvaja svoj servis i prekida niz od tri vezana gema Amerikanca. Na servis protivnika vodila se velika borba, posle gem lopte za Kverija usledilo je izjednačenje, ipak, Amerikanac nedozvoljava našem teniseru da vrati brejk – 1:4. Kveri napada servis Novaka, dolazi do 0:30, Nole se ne predaje, snažnim i preciznim prvim servisima uspeva da stvori sebi šanse i dođe do 40:30. Usledilo je ijednačenje,  i nova brejk lopta za Amerikanca, novo izjednačenje, prednost za Noleta, izjednačenje, i konačno gem za Srbiju. Novak opet napada, diktira tempo i osvaja brejk loptu, usledilo je izjednačenje, zatim i druga brejk šansa, koju Nole koristi i vraća brejk 3:4. Đoković je sve sigurniji, osvaja svoj servis i stiže do izjednačenja. Odlična igra našeg asa, stiže do 0:30, protivnik se vraća preokreće na 40:30 i potom uz „pomoć“ mreže rešava gem u svoju korist. Na servis Đokovića protivnik osvaja set loptu, snažan servis našeg tenisera i lagana realizacija na mreži za izjednačenje, nova set lopta za Kverija, novo izjednačenje. Amerikanac osvaja treću set loptu, Nole se brani servisom. Još jedan snažan servis i prednost za našeg tenisera. Usledilo je četvrto izjednačenje, potom i greška našeg tenisera za novu prednost Amerikanca. Kveri ne koristi ni četvrtu set loptu. Novak stiže do prednosti, Amerikanac pravi grešku i naš teniser osvaja svoj servis gem 5:5. Ovaj gem je trajao oko 12 minuta.

Povezana vest:  Zvonarjeva zbog povreda završila takmičenje u Parizu

Na servis protivnika, posle 40:15, Nole stiže do izjednačenja, međutim Amerikanac uspeva da osvoji svoj servis gem. Nastavlja se velika borba, Nole ne dozvoljava novo iznenađenje i osvaja gem za 6:6 u drugom set. Usledio je taj-brejk drugog seta.

Taj-brejk semafor: 1:0, 2:0, 3:0, 3:1, 3:2, 4:2, 5:2, 5:3, 5:4, 6:4, 7:4. Drugi set je trajao jedan sat i 17 minuta.

novak_djokovic_prvi_dan_2Kada su svi mislili da je meč gotov i kada je veći deo publike i izašao iz dvorane Nole je pao u igri I dozvolio da izgubi treći set. U toj deonici prvi je servirao Đoković i uspeva da osvoji servis gem. Protivnik stiže do izjednačenja 1:1. Potom Novak osvaja gem bez izgubljenog poena. Na servis protivnika Novak stiže do 0:30. Amerikanac preokreće i osvaja gem – 2:2.

Usledio je servis našeg tenisera, Amerikanac osvaja tri vezane brejk lopte. Nole spašava prvu, potom i drugu, ali neuspeva treću i protivnik pravi brejk. U narednom gemu Novak je napao servis protivnika, ipak, Kveri nedozvonjava iznenađenje i materijalizuje brejk za 2:4.

Povezana vest:  Krajinović preko Fonjinija u četvrtfinale Bazela

Novi servis Noleta i nove dve brejk lopte za Kverija. Naš teniser spašava prvu, dvostruka servis greška – novi brejk 2:5. Kveri servira za set, međutim Nole osvaja brejk loptu, usledilo je izjednačenje, a potom i set lopta za Kverija, novo izjednačenje. Druga set lopta za Amerikanca, novo izjednačenje. Amerikanac ponovo stiže do set lopte, koju koristi, 2:6 u trećem setu.

Četvrti, ispostavilo se odlučujući set servisom otvara naš teniser. Kveri napada, međutim, Novak nedozvoljava novo iznenađenje i osvaja servis. U narednom gemu Novak osvaja dve vezane brejk lopte, prvu nekoristi, drugu koristi za 2:0 u četvrtom setu. Nole lako materijalizuje brejk. Kveri potom osvaja svoj prvi gem u četvrtom setu i smanjuje na 3:1.

Naš teniser, bez izgubnjenog poena, osvaja svoj servis gem. Đoković ponovo napada servis Kverija, osvaja brejk loptu, ne koristi je, prednost za Kverija, novo izjednačenje. Potom Kveri uspeva da veže dva poena i osvoji gem. Nakon velike borbe Novak uspeva da osvoji gem – 5:2. Amerikanac lako osvoja svoj servis.

Novak servira za meč. Posle tri sata i 14 minuta igre, Novak osvaja prvu meč loptu, nekoristi je. Nova meč lopta za Đokovića, odlazi u nepovrat, drugo izjednačenje. Treća meč lopta za Novaka, Kveri uspeva da se izbori za novo izjednačenje. Fantastičan servis Đokovića, a potom i laka realizacija za novu, četvrtu meč loptu, međutim, i ova prilika odlazi u nepovrat.

Srpski teniser osvaja i petu meč loptu i, konačno Novak, uspeva da je realizuje za 6:3 u četvrtom setu.