ana_ivanovic_OI_2012

Igrači se teško navikavaju na šareni Vimbldon
 
Najbolji svetski teniseri okupili su se ponovo na Vimbldonu, ali sada da bi igrali na Olimpijskim igrama, u ambijentu koji je potpuno drugačiji od onog na koga su navikli na najprestižnijem svetskom turniru.
Umesto obaveznih belih dresova i uniformnih boja oko terena, igrači sada nose dresove reprezentacije u raznim bojama, a svuda oko terena nalaze se ljubičasta i roze boja, koje su simbol Igara u Londonu.
Umesto strogo određenih sponzora, sudije i ostali mogu da koriste više različitih proizvoda.
Najveća promena, međutim, odnosi se na red. Strogo disciplinovani grend slem turnir, na kome su tišina i apsolutni mir prve i osnovne zapovesti, zamenio je veseli vašar brojnih i bučnih posetilaca, koji često ulaze i izlaze sa terena i u toku poena, što je apsolutno nezamislivo kada se igra grend slem u Sveengleskom klubu.
-O da, skroz je čudno (weird) – rekla je posle svog današnjeg debija na londonskim Igrama Serena Vilijams, „kraljica Vimbldona“.
-Zanimljivo je videti druge boje i odeću koja nije strogo bela, a I muzika koja se čuje i buka su krajnje neobični i nekako smešni – kazala je Amerikanka posle pobede nad Jelenom Janković u dva seta.
Odmah posle toga usledilo je pitanje novinara u glavnom pres-centru da li bi Vilijamsova volela da Vimbldon promeni neka svoja tradicionalna pravila.
-Ne! Ne, nikako! Ako hoću da nosim zanimljivu odeću i budem šarena, tu su Rolan Garos, Australija i naravno Ju-Es Open. Vimbldon je nešto posebno i drugačije, nešto što jako volim, ne samo zato što pobeđujem, nego zato što ima tradiciju. Ne dirajte mi moje bele uniforme, a bićemo šareni na ostalim turnirima – odgovorila je Amerikanka.
Najbolje rangirana srpska reprezentativka Ana Ivanović počela je danas svoj meč prvog kola dok je još trajao koncert iznenađenja Pet šop bojsa u blizini.
Posetioci na terenu broj 18 videli su za Vimbldon krajnje nadrealnu i bizarnu scenu: igračica servira, dok ljudi pokušavaju da sednu ili se smeste na tribinama, a u blizini sviraju „Bojsi“, a nakon toga se I glasno čuo glas komentatorke koja je najavljivala današnju akciju.
Dok se Ivanovićeva koncentrisala na servis, sa druge strane ograde se jasno i razgovetno čuo razgovor jedne Kanađanke u bojama svoje zemlje kako je živahno objašnjavala jednoj mlađoj Britanki kako je
pre 20 godina funta bila mnogo jača prema kanadskom dolaru nego što je to danas.
-Nije tako na Vimbldonu, nadam se da će se uhodati. Jeste mi smetalo, ali kako je bilo meni, tako je i protivnici… Totalno je drugaciji osećaj nego na grend slemu. Mnogo toga je i nama novo, drugačiji su prolazi, sobe, čak i svlačionice. Polako se navikavamo – rekla je Ivanovićeva posle današnje pobede u dva seta nad Kristinom Mekhejl.
Na pitanje da uporedi atmosferu kada se na Vimbldonu igra grend slem turnir i Olimpijske igre, Ivanovićeva je zaćutala, a onda očigledno želela da ostane diplomata.
-Znate šta, meni je Vimbldon savršen turnir…Teško je porediti – odgovorila je ona.
Organizatori teniskog turnira imali su problem i sa travom, koja nije imala dovoljno vremena da se oporavi od pre oko mesec dana, kada je završen Vimbldon. Svi igrači su se žalili da je bilo klizavo i da se podloga još nije dovoljno izlizala.
Zajednički utisak i većine tenisera u prolazu bio je da su oni uskraćeni od olimpijskog duha. Tako je bilo i za Jelenu Janković.
-Iskreno, malo mi je krivo što su Igre na Vimbldonu, pošto je ovaj stadion daleko od sela. Osećam kao da ponovo igram Vimbldon, a ne OI. Nemam osećaj kao da sam na igrama. Bila sam juče u selu i tu je druga priča, druga atmosfera. Samim tim što ste sa našim sportistima je nešto posebno, a mi ovde kao da ponovo igramo turnir, okruženi smo teniserima. Treba nam sat i po do parka i sat i po nazad, nemamo toliko vremena u toku dana – kazala je ona.

 

Povezana vest:  ATP SINSINATI, Tipsarević i Almagro završili takmičenje u Sinsinatiju