nole_olimpijada_slavi

US OPEN 2012
Sutra počinje US Open, Đoković brani titulu
 
Otvoreno prvenstvo Amerike u tenisu, 132. po redu, počinje sutra, a titule brane Novak Đoković i Australijanka Samanta Stosur.
Osim Đokovića, Srbiju će na poslednjem gren slemu u sezoni predstavljati Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Nenad Zimonjić, Ana Ivanović, Jelena Janković i Bojana Jovanovski.
Srpski teniseri neće izlaziti na teren prvog dana takmičenja i svoje mečeve igraće utorak.
Đoković će odbranu titule početi protiv Italijana Paola Lorencija, a u drugom kolu ga očekuje pobednik meča između kvalifikanta i Brazilca Rožerija Dutre Silve.
U slučaju da sve prođe po planu Đokovićev protivnik u trećem kolu biće Žulijen Beneto iz Francuske, 31. nosilac, dok bi u osmini finala trebalo da se sastane sa Švajcaracem Stanislas Vavrinkom ili Ukrajinacem Alesandrom Dolgopolovim.
U projektovanom četvrtfinalu očekuje ga novi duel sa Argentincem Huanom Martinom del Potrom, a tek u polufinalu mogao bi da se sastane sa Tipsarevićem.
„Veoma mi je drago što sam imao uspešne turnire u Torontu i Sinsinatiju. Bilo mi je značajno da pred US Open imam jake mečeve. Ove sezone imao sam i uspone i padove, ali mislim da je to normalno. Idem korak po korak, ne računam ništa unapred i samo pokušavam da se fokusiram na svoju igru, to je najvažnije“, rekao je Đoković.
Tipsarević, kao osmi nosilac, na startu turnira igra protiv Francuza Gijoma Rufana, a prolazak u drugo kolo bi mu doneo duel protiv boljeg iz meča Jana Hajeka (Češka) i Brajana Bejkera (SAD). Potencijalni protivnik u trećem kolu je Viktor Troicki, kojeg na startu očekuje duel protiv Nemca Sedrika Marsela Štebea.
U tom delu kostura nalazi se Amerikanac Džon Izner i Španac David Ferer.
Najbolja srpska teniserka Ana Ivanović u prvom kolu igraće protiv kvalifikantkinje Eline Svitoline iz Ukrajine, dok se Jelena Janković sastaje sa Katarinom Bondarenko.
Ukoliko prebrodi prvu prepreku, očekuje je pobednica meča između japanske veteranke Kimiko Date Krum i Šveđanke Sofije Arvidson, dok bi joj najverovatnija protivnica u trećem kolu bila Italijanka Frančeska Skjavone.
Protivnica Jankovićeve u drugom kolu biće bolja iz duela Izraelke Šahar Per i kvalifikantkinje, dok bi u narednoj rundi takmičenja mogla da izađe na megdan drugoj teniserki sveta Agnješki Radvanskoj.
U istoj četvrtini žreba nalazi se i Bojana Jovanovski, kojoj će prva protivnica biti talentovana Nemica Mona Bartel.
U odsustvu prošlogodišnjeg finaliste Španca Rafaela Nadala, koji je učešće na poslednjem Gren slemu sezone otkazao zbog povrede, kao glavni favoriti za osvajanje titule izdvajaju se Švajcarac Rodžer Federer, Đoković, Britanac Endi Marej i Huan Martin del Potro.
Iako Đoković brani titulu i nastupa na omiljenoj podlozi, blagu prednost ima Federer, koji od osvajanje Vimbldona i povratka na prvo mesto ATP liste igra sa mnogo više samopouzdanja.
US Open igra se za ukupan nagradni fond od 25.5 miliona dolara, dok će pobednici u muškoj i ženskoj konkurenciji zaraditi po 1.9 miliona dolara.

 

Povezana vest:  WTA MADRID, Ana Ivanović u četvrtfinalu turnira u Madridu