novak_djokovic-US_OPEN_2012

Đoković nije uspeo da odbrani titulu na Ju-Es Openu
 
Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na Otvorenom prvenstvu SAD, pošto je rano jutros u finalu izgubio od Britanca Endija Mareja sa 3:2 u setovima (7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2).
Marej je trijumfom na Ju-Es Openu došao do prve gren slem titule u karijeri, dok drugi teniser sveta nije uspeo da osvoji svoju šestu.
Đoković je protiv Britanca, koji je četvrti igrač sveta, gubio sa 2:0 u setovima, ali je uspeo da se „vrati“ i izjednači na 2:2, međutim Marej je u petom setu bio bolji i došao do pobede posle ukupno četiri sata i 54 minuta igre.
Prvi set prošao je u velikoj borbi, a obojica tenisera su protivniku po dva puta oduzimali servis, pa je taj deo meča odlučen u taj-brejku.
On je, kao i prethodnih 12 gemova prvog seta, bio interesantan, pošto je viđeno dosta preokreta i mini-brejkova. Britanac je bio koncentrisaniji, pa je, posle šest set lopti, uspeo na svoj servis da dođe do vođsta od 1:0.
Posle iscrpljujućeg prvog seta, koji je trajao sat i po, Marej je raspoloženije ušao u sledeći, pa je već na samom startu, posle 20 minuta igre, oduzeo Đokoviću dva puta servis i došao da prednosti od 4:0 u gemovima i dobio ga sa 7:5, iako je Đoković uspeo da dođe do izjednačenja na 5:5.
Đoković je u naredna dva seta zaigrao znatno bolje i protivniku nije dozvolio da mu uzme servis, dok je on to učinio po dva puta u oba seta i došao do olučujućeg, petog, u kojem ipak nije uspeo da zadrži ritam iz prethodna dva.
U petom setu Marej je poveo sa 3:0, oduzevši dva puta brejk. Đoković je potom uspeo da vrati jedan, ali je Britanac ponovo uzeo servis srpskom teniseru za 5:2 i potom je na svoj servis iskoristio drugu meč loptu i došao do pobede.
Mareju je kao pobedniku pripalo milion i 900 hiljada dolara i 2.000 ATP bodova, dok je Đoković kao finalista dobio 950.000 i 1.200 bodova.

 

Povezana vest:  ATP LISTA, Marej započeo drugu nedelju na vrhu ATP rang-liste