mladarepkatenis-001

Velike ambicije mladih tenisera Srbije

Ovog vikenda, od 1.- 3. februara u četiri evropska grada održavaju se kvalifikacioni turniri Vinter kupa za dečake i devojčice uzrasta 14 i 16 godina. Klinci i klinceze u kategoriji do 12 godina zablistali su na pravi način i već se kvalifikovali se za finalne turnire. Devojčice su od 1. – 3. januara igrale u Češkoj (Rakovnik) i osvojile su drugo mesto, a dečaci su u istom terminu osvojili prvo mesto igrajući kvalifikacioni turnir u Rusiji (Kazanj). Finalni turniri za dvanaestogodišnjake igraju se od 8. – 10. februara i to za dečake u Češkoj, a za devojčice u Engleskoj.

Pripreme selekcija do 14 i 16 godina obavljene su na terenima TS Srbije u „Impuls holu“ na Novom Beogradu od 25. do 29 januara i sudeći po reakcijama tenisera i selektora, pripreme nikada nisu bile bolje organizovane.
Selektor devojčica (do 14 godina), Ivana Obradović pozvala je na pripreme pet igračica i odlučila je da put Turske (kvalifikacioni turnir se igra u Adapazaru) Srbiju predstavljaju Kristina Miletić, Jovana Vuković i Mia Mijatović.
– Ove pripreme su fenomenalno organizovane, kao nikada do sada. Zaista nemam reči da se zahvalim ljudima u TS Srbije koji su na ovakav način organizovali pripreme mladih igrača, počev od smeštaja, termina za treninge, opreme…ma, ne vredi nabrojati sve pogodnosti koje su mladi teniseri i teniserke Srbije imali i sa kakvom su pažnjom i brigom bile okružene. Ja sam bila igračica, ali ovako nešto, ovakve uslove, nikada ni jedna selekcija, osim Dejvis i Fed kup reprezentacije nije imala. Tereni TS Srbije u „Impuls holu“ na Novom Beogradu su nam bili na raspolaganju celog dana i zato smatram da smo uradili mnogo za ovih pet dana. Sve igračice su zdrave i sa puno optimizma putujemo u Tursku, a cilj nam je da osvojimo jedno od prva dva mesta i kvalifikujemo se za finalni turnir koji će se od 15. – 17. februara igrati u Italiji – kaže selektor Ivana Ratković.
Selektor dečaka do 14 godina, Aleksandar Jerinkić takođe je morao da se odluči da u Beogradu ostavi jednog igrača. Na pripremama su bili Boris Butulija, Konstantin Kirovski i Aleksa Bućan, a u utorak je stigao i Momir Kecmanović, koji je na jednom od najprestižnijih svetskih juniorskih turnira u Tarbu (Francuska) igrao finalne mečeve u singlu i dublu.
– Svi komplimenti Teniskom savezu Srbije za organizaciju ovako kvalitetnih priprema. Sve je bilo na vrhunskom nivou. Savez je ovim pripremama sebi postavio zaista visoke standarde. Odradili smo sve ono što smo planirali, a meni je bilo pravo zadovoljstvo da radim sa ovim dečacima. Na žalost, Aleksa Bućan je morao da ostane u Beogradu, a u Budimpeštu putuju Butulija, Kirovski i Momir Kecmanović. Sa velikim ambicijama idemo u Budimpeštu i svi smo uvereni da ćemo izboriti finale koje će se igrati od 15. – 17. februara u Italiji – reči su selektora Aleksandra Jerinkića.
Da je Srbija postala teniska velesila u novom Milenijumu to je svima jasno. Da li se radi o seniorkama i seniorima, ili o juniorkama i juniorima, svuda i na svako takmičenje proglašavaju nas za glavne favorite i postavljaju za nosioce. Tako je i sa dečacima u kategoriji do 16 godina. Putuju na kvalifikacioni turnir u Minsk gde su postavljeni za prve nosioce, a selektor Nikola Vidović je uveren da će teniseri Srbije opravdati naziv favorita.
– Na pripreme su bili pozvani Stefan Milićević, Filip Grbić, Dušan Vukićević i Milan Drinić. Postavljeni smo za prve nosioce. Mislim da smo najjači i da ćemo sigurno izboriti finale u Francuskoj. Šta reći o pripremama. Mislim da su do sada najbolje organizovane, da je sve bilo na svetskom nivou i da je TS Srbije napravio pravi potez. Kompletne pripreme zaslužuju najviše ocene. Teniseri su u izvanrednoj formi, a meni je bilo najteže da se odlučim koga ću ostaviti u Beogradu. Odluka je da to bude Milan Drinić. U svakom slučaju ovo je matrica kako savez treba da se brine o najmlađim i najperspektivnijim teniserima Srbije – poručuje Nikola Vidović.
Selektor Marko Đoković zadužen je za devojčice u kategoriji do 16 godina. U „njegovoj“ reprezentaciji, koja će na kvalifikacionom turniru u Francuskoj (Brest) nastupiti sa dve teniserke koje su pre dve godine bile svetske prvakinje (Ivana Jorović i Nikolina Jović). Uz pomoć Jelene Lukić, reprezentacija Srbije želi da ponovi uspeh. I Ivana Jorović i Nikolina Jović spadaju u sam vrh evropskog i svetskog juniorskog tenisa i svakako da su favoriti da izbore finale.
– Super sam zadovoljan zalaganjem i ponašanjem devojčica na ovim pripremama koje su bile izuzetno organizovane. Sve je bilo na vrhunskom nivou. Najteže mi je bilo da se odlučim koju ću devojčicu da ostavim. To je Emilija Dančetović. Šteta, sjajan su tim. Pravo je zadovoljstvo raditi s njima. Mi trenutno ne razmišljamo o finalu u Češkoj. Idemo korak po korak, ali, naravno, nadamo se da ćemo izboriti jedno od prva dva mesta koja vode na finalni turnir- kaže Marko Đoković.
Najzad, iako na kraju, ali ne zato što je to nevažno, naprotiv, mora se istaći izuzetan rad koordinatora ovih priprema Zorana Kojića bez koga, sigurno, ove pripreme ne bi bile ovako besprekorno organizovane.

Povezana vest:  ATP MADRID, Federer prejak za Tipsarevića