Novak Djokovic Wimbledon 1VIMBLDON 2013
Đoković u finalu Vimbldona
 
Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se danas u finale Vimbldona, pošto je u polufinalu pobedio Huana Martina del Potra sa 3:2, po setovima 7:5, 4:6, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:3.
Đoković će u nedelju od 15.00 igrati protiv boljeg iz duela između Britanca Endija Mareja i Poljaka Ježija Janoviča.
Srpski reprezentativac je prvi nosilac turnira, a Marej drugi.
Đoković i Del Potro igrali su četiri sata i 43 minuta i tako odigrali najduže polufinale u istoriji Vimbldona.
Rivali su odigrali jako uzbudljiv meč, koji po mnogim stvarima može da ponese epitet „epski“. Argentinac je u četvrtom setu spasao dve meč lopte i izborio peti.
Oba rivala su imala mnogo prilika i odigrali su jako mnogo atraktivnih i uzbudljivih poena, ali je na kraju slavio „prvi reket“ sveta Đoković, zahvaljujući i boljoj fizičkoj spremi, jer je u petom setu bilo vidljivo da je Del Potro umoran.
U prvih pet gemova teniseri su bili sigurni na svoj servis i brzo su završavali poene. Prvu šansu za brejk izborio je srpski teniser nakon grešaka Del Potra, ali je Argentinac uspeo da se odbrani.
Za razliku od početka seta, gemovi koji su usledili bili su duži I nezivesniji, ali ni Đoković ni Del Potro nisu uspevali da steknu prednost sve do 12. gema. Tada je prvi teniser sveta konačno napravio brejk što je bilo dovoljno za vođstvo u setovima.
Početak drugog seta je bio identičan prvom. Teniseri su bili sigurni na svom servisu, nije bilo prilika za brejk, pa ni mnogo uzbuđenja na terenu.
Šesti gem je bio duži i u njemu je Đoković propustio četiri brejk prilike. Del Potro je uspeo da se spase dobrim servisima, jednim odličnim volejom i greškom Đokovića.
U narednom gemu, na servis Đokovića, Argentinac je odlično odigrao i potpuno neočekivano uspeo da napravi prvi brejk u meču i povede sa 4:3. Taj jedan brejk je bio dovoljan Del Potru da osvoji drugi set (6:4) i tako postane prvi teniser na ovogodišnjem Vimbldonu koji je oduzeo set Đokoviću.
U trećem setu, iako je bilo prilika na obe strane, nije bilo brejkova, pa je pobednik rešen u taj-brejku. Taj deo igre je srpski teniser dobio ubedljivo sa 7:2 i tako poveo sa 2:1 u setovima.
Del Potro se borio uprkos povredi kolena. Oba rivala su „ginula“ za svaki poen i nije bilo brejkova sve do sedmog gema, kada je Đoković oduzeo Del Potru servis, ali mu je Argentinac odmah potom vratio za 4:4.
Posle razmene brejkova, oba tenisera su ponovo bila sigurna na svom
servisu, tako da je set ponovo morao da se rešava taj-brejkom. Izuzetno napeta igra produžila se i tu. Đoković je vodio 6:4 i imao je dve meč lopte, ali je Del Potro odbranio obe i na kraju na svom servisu izjednačio na 2:2 u setovima.
Peti set je doneo nastavak borbe, bez mnogo brejk prilika. Obojica tenisera imali su šansu da oduzmu rivalu servis, ali bez uspeha. To se konačno promenilo u osmom gemu kada je Đoković napravio brejk, a
onda je odmah u sledećem servirao za meč, ali bez uspeha.
Đoković je novi brejk napravio na sledećem Del Potrovom servisu i tada je konačno dobio ovaj meč.
.
Povezana vest:  Vavrinka protiv Federera u polufinalu