Novak Djokovic US Open

US OPEN 2013

Đoković posle drame i pobede na Vavrinkom do finala u Njujorku

Najbolje rangirani teniser sveta Novak Đoković plasirao se danas u finale Otvorenog prvenstva SAD, pošto je u polufinalu pobedio Švajcarca Stanislasa Vavrinku sa 3:2 (2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 6:4). Đokoviću je do pobede nad devetim nosiocem na Ju-Es Openu došao za četiri sata i devet minuta igre. 
Prvi teniser sveta dvaputa je imao set zaostatka, ali je na kraju ipak uspeo da izbori peto finale, a četvrto uzastopno na Ju-Es Openu. On će se u finalu sastati sa boljim iz duela između Španca Rafaela Nadala i Francuza Rišara Gaskea.
Oba tenisera su prve gemove na svoj servis dobili bez većih problema, ali je Đoković već u drugom servis gemu odigrao lošije i uz nekoliko neiznuđenih grešaka dopustio Švajcarcu da dođe do dve vezane brejk lopte, od kojih je Vavrinka iskoristio drugu, zahvaljujući duploj grešci prvog tenisera sveta. Vavrinka je svoj naredni servis gem dobio bez poteškoća, a potom je uspeo da Đokoviću po drugi put od početka meča oduzme servis i prednosti od 4:1. 
Đoković je do kraja prvog seta uspeo da napravi jedan brejk, ali mu je Švajcarac ponovo oduzeo servis i poveo sa 5:2. usledio je servis gem Vavrinake za 1:0 u setovima. 
U drugom setu prva četiri gema protekla su bez brejka, a prvi koji je uspeo da stekne prednost bio je Švajcarc (3:2). On je potom odličnim servis gemom osigurao brejk i došao do 4:2, a u narednom je mogao da dođe i do veće prednosti, ali se Đoković odličnim servisima izvukao iz neprijatne situacije i smanjio rezultat. 
Prvi teniser sveta je u osmom gemu drugog seta oduzeo servis Švajcarcu, iskoristivši drugu brejk loptu, čime je došao do izjednačenja. Drugi set okončan je u taj-brejku, koji je srpski igrač dobio sa 7:4, napravivši tri mini brejka, dok je Vovrinka uspeo da uzvrati samo jedan. 
U trećem setu viđeno je najmanje uzbuđenja, Đoković je odmah na početku došao do brejk lopte, koju je Vavrinka spasao dobrim servisom. 
Oba igrača čuvala su svoj servis do osmog gema, a onda je Vavrinka napravio peti brejk u meču i došao do prednosti od 5:3, da bi u sledećem gemu iskoristio prvu set loptu i došao do nove prednosti u setovima. 
U narednom setu Đoković je odmah na početku došao do brejka I prednosti od 3:0.  Prvi reket sveta prednost brejka uspeo je da sačuva do kraja i dođe do izjednačenja u setovima, a u korist mu je išlo i to što je sredinom seta Vavrinka zatražio medicinski tajm-aut, nakon kog mu je bilo potrebno da se vrati u igru. 
Odlučujući set oba tenisera počeli su dobijanjem svojih servisa, a potom je usledio i najduži gem na meču, koji je trajao 21 minut na servis Vavrinke. Đoković je u tom gemu imao pet brejk šansi, međutim, nije uspeo da oduzme servis Švajcarcu. 
U narednom servis gemu Vavrinke, Đoković je uspeo da dođe do odlučujućeg brejka (3:2), iskorištivši treću šansu da oduzme servis. Đoković je potom do kraja meča bez ikakvih problema šacuvao svoje servise i izborio finale Ju-Es Opena.

Povezana vest:  ATP NJUHEVN, Stahovski bolji od Istomina