Novak Djokovic French

Čelnik FARE: I Đokovićevi gestovi bili neprimereni 

Čelnik britanske organizacije „Fudbal protiv rasizma u Evropi“ (FARE) Pijara Povar rekao je da je najbolji srpski teniser Novak Đoković svojevremeno imao neprimerene gestove koji bi mogli da se shvate kao provokacija.
U intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu Povar je, govoreći o sramotnom postupku hrvatskog fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića, naveo da je „više puta video Đokovića kako se služi vrlo neprimerenim gestovima koji su u kontekstu rata u bivšoj Jugoslaviji“ i koji bi mogli da se shvate „kao provokacija“.
Šimunić je u utorak posle utakmice Hrvatska – Island uzeo mikrofon i više puta uzviknuo ozloglašeni ustaški pozdrav „Za dom“, na šta su mu navijaci odgovorili „Spremni“.
-Sada je red na Hrvatskom fudbalskom savezu da deluje. Svakako, može se prihvatiti i Šimunićevo izvinjenje, ljudi se katkad upletu u stvari kojih nisu ni svesni. Svi mi imali smo situacije u kojoj smo prešli granicu, pogotovo u Evropi. Niz je primera i u ostalim zemljama Balkana. Više puta video sam Novaka Đokovića kako se služi gestovima koji su u kontekstu rata u bivšoj Jugoslaviji, vrlo neprimereni, i mogli bi da se shvate kao provokacija. Ne zaboravimo da su balkanski konflikti još sveži i na utakmicama to često izbija na površinu – rekao je, između ostalog, Povar novinarki Jutarnjeg lista.
Ova izjava čelnika FARE ne samo da je neistinita, već se može smatrati skandaloznom, pošto je poznato da Đoković ni približno ne može da se poredi sa „slučajem Šimunić“. 
Srpski teniser više puta je davao pomirujuće izjave i nijedan njegov istup u vezi sa ratom u bivšoj Jugoslaviji nije izazvao ni najmanju kontroverzu, a poznato je i da je među najpopularnijim svetskim sportistima u Hrvatskoj.

Povezana vest:  PRVENSTVO SRBIJE U KONKURENCIJI DO 18 GODINA, Poznati finalisti singla i šampioni dubla u Šapcu