waterpolo_ballEVROLIGA

Najbogatiji klub nastupa sa dva tima u sezoni

 

Najbogatiji vaterpolo klub na svetu, italijanski Pro Reko, odlučio je da sezonu na izmaku odigra sa dve ekipe – najjačom koja igra u Evroligi i rezervnom čiji je osnovni zadatak nadmetanje u domaćem šampionatu.

Rival beogradskog Partizana u polufinalu završnog turnira, koji će biti održan u Napulju, mogao je sebi da priušti luksuz da mu najbolji igrači tokom sezone razmišljaju samo o nastupima u eltinom takmičenju.

Sjajna ekipa, prepuna iskustva i znanja, gotovo na svakoj poziciji je popunjena sa po dva veoma kvalitetna igrača koji bukvalno jednim maestralnim potezom mogu da reše svaku utakmicu.

Reprezentativac Srbije Vanja Udovičić se izborio za lidersku poziciju u timu sa mnogo zvezda. Filip Filipović je letos došao iz Partizana i već u prvoj sezoni pokazao da se odlično uklopio ui da je jedna od udarnih snaga u napadu višetrukog evropskog i italijanksog šampiona.

Povezana vest:  SUPER KUP, Partizan osvojio Super kup u Savoni

Igru Pro Reka značajno dopunjuju preklajeni mađarski internacionalci Tamaš Kašas, Tibor Benedek i Nopbert Madaraš, dok se od domaćih igrača ističu golman Stefano Tempesti i sidraš Alesandro Kalkatera.

Iskusnom Kalkateri alternative na sidru predstavljaju Slobodan Nikić i Danijel Premuš, a „crno-beli“ ne smeju da zapostave španskog internacioalca Giljerma Molinu, koji po pravilu igra veoma motivisano protiv srpske reprzentaicje i klubova.

Prema rečima trenera Partizana Igora Milanovića, glavna odlika igre Pro Reka je „zastrašujući presing tokom čitave utakmice, koji sudije dosta tolerišu“.

-Ekipa Pro Reka je u stanju da izvede vrlo brzu tranziciju iz faze odbrane u napad i za čas napravi seriju pogodaka. Tražiću od igrača maksimalan oprez u takvim situacijama – istakao je Milanović.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Milanoviću tri meča suspenzije

Klub iz malog mesta na severu Italije, u neposrednoj blizini Đenove, postao je sredinom prošlog veka institucija svetskog vaterpola. Pro Reko ima čak pet titula kontinetalnog prvaka, a u poslednje vreme veoma visoki budžet u odnosu na sve takmace omogučhava im da na svaki fajnal-for dođu sa oreolom favorita.

Italijani su, uz dubrovački Jug, učestvovali na poslenjih šest završnih turnira, sa kojih su doneli tri pehara. Prošle godine u Rijeci iznenadio ih je crnogorski Primorac, a poraz od već prežaljenih Kotorana im je izuzetno teško pao.

Ove sezone Pro Reko igra prema očkeivanjima ubedljivo, iako im se potkrao remi sa mađarskim Egerom u grupi (8:8) i to na domaćem bazenu.

Povezana vest:  FINA KUP, Vaterpolisti Srbije pobedili SAD na Svetskom kupu

U četvrtfinalu Budva nije napravila nikakve probleme moćnim izabranicima Đuzepea Porcija, koji su dobili obe utakmce.

Sastav Pro Reka: Stefano Tempesti, Andrea Manjante, Vanja Udovičić, Giljermo Molina, Luiđi Di Konstanco, Norbert Madaraš, Tamaš Kašaš, Alesandro Kalkatera, Danijel Premuš, Dario Đenaro, Mauricio Feluđo, Tibor Benedek, Filip Filipović, Slobodan Nikić i Damir Burić.

Trofeji: prvak Evrope 5 puta (1965, 1984, 2003, 2007. i 2008.), Superkup Evrope 3 puta (2004, 2007. i 2008.), prvak IItalije 23 puta i Kup Italije 6 puta.

Put do Napulja:

grupa:

Šturm -Pro Reko 7:13

Pro Reko – Sintez 10:6

Pro Reko – Eger 8:8

Eger – Pro Reko 7:11

Sintez – Pro Reko 8:15

Pro Reko – Šturm 11:7

četvrtifnale:

Pro Reko – Budva 9:5

Budva – Pro Reko 10:12