nikola radjen vat rep

FINA: Rađen dva puta bio pozitivan na kokain

Međunarodna federacija plivačkih sportova (FINA) objavila je da je srpski vaterpolista Nikola Rađen dva puta bio pozitivan na kokain, obrazlažući odluku o njegovoj suspenziji na četiri godine.
Provizorna suspenzija 30. godišnjem Rađenu izrečena je u maju nakon što je pao na doping testu posle utakmice između Srbije i Španije 17. februara u Madridu, a FINA je otkrila da je srpski vaterpolista bio pozitivan na kokain i posle testiranja 15. aprila, što je i uticalo da mu u ponedeljak bude izrečena konačna četvorogodišnja zabrana bavljenja sportom.
Ranije danas Rađen je na Tviteru napisao da nije očekivao tako oštru kaznu pretpostavljajući da će njegova sportska reputacija i aktivnosti nakon analize testa uveriti čelnike FINA da je svestan greške i da čini sve, koliko je u njegovoj moći, da tu grešku ispravi.
-Komisija za doping FINA može samo da ohrabri sportistu da na svaki mogući način informiše mlade i iskusne sportiste o prednostima čistog sporta i zdravim i odgovornim navikama da bi izbegli kršenje antidoping pravila. Međutim, to Komisiji ne daje mogućnost smanjenja kazne koja sledi po pravilima, pošto u propisima jasno stoji u kakvim okolnostima to može da bude učinjeno – saopštila je FINA na svom sajtu.
Žalbu na odluku o suspenziji Rađen može da podnese u roku od tri nedelje međunarodnom Sudu za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

Povezana vest:  EP ZAGREB 2010, Udovičić: Zaboravili poraz, čeka nas još važnih mečeva