zoran_milenkovic_kup-1Prvi tim Partizana 2016. godinu završava onako kako su svi u klubu želeli. Ispunjen je prvi cilj u sezoni, odbranjen je Kup Srbije.

Na finalnom turniru u Nišu, u sredu i četvrtak crno-beli su u polufinalu pobedili Vojvodinu (12:6), u finalu Crvenu zvezdu (8:5).

– Krajem novembra i početkom decembra pružili smo najbolje partije u prvom delu sezone, što pokazuje da smo dobro isplanirali i realizovali napredak u formi, što nije bilo lako – ističe trener Zoran Milenković.

Objašnjavajući zašto je bilo teško Milenković, koji je ove sezone preuzeo prvi tim crno-belih, kaže:

-Kalendari svetske i evropske federacije  idu na štetu klubovima koji imaju mlade prve timove, kao što je Partizan. Naime, evropska i svetska juniorska prvenstva se svake godine završavaju neposredno uoči početka ili kad već počne klupska sezona. Mi u timu imamo veliki broj juniorskih reprezentativaca, koji su se ekipi priključili tek krajem septembra, dok je deo vaterpolista počeo da trenira još u avgustu. Zato smo tokom sezone uigravali tim, radili na tome da igrače dovedemo na ujednačen nivo pripremljenosti.

Kad se zna da Partizan ove sezone ima verovatno najmlađi prvi tim u istoriji, sa prosekom uzrasta od 19 i po godina jasno je o čemu priča mladi prvi trener Partizana.

Povezana vest:  SP ŠANGAJ, Mađarska pobedila SAD za polufinale

-Dobro su nam došle tri nedelje pauze, jer smo u drugom kolu Regionalne lige bili slobodni. Tako smo taj period iskoristili da nadoknadimo zaostatak sa početka priprema. Iz utakmice u utakmicu smo podizali nivo samopouzdanja, popravljali formu i vrhunac za ovaj deo sezone dostigli kad je najvažnije.

U 11 mečeva u Regionalnoj, Ligi šampiona i Kupu Srbije crno-beli su zabeležili sedam pobeda, jedan remi i  tri poraza.

-Izdvojio bih tri utakmice kao naše najbolje u prvom delu sezone. Krajem novembra smo u Regionalnoj ligi pobedili daleko iskusniju ekipu Jadrana iz Herceg Novog. Neposredno uoči puta u Niš, malo nam je nedostajalo da osvojimo bod protiv Egera, jednog od favorita za visok plasman u Ligi šampiona, a treći meč u ovom nizu je finale Kupa protiv Crvene zvezde.

Crno-beli su u Niš otputovali kao favoriti, da li se kod mladih igrača osetio imperativ uspeha?

-U polufinalu protiv Vojvodine se malo osetio pritisak favorita, a kod pojedinaca i malo opuštanje, s obzirom da smo Novosađane u Regionalnoj ligi pobedili sa 12:3. U polufinalu nismo prikazali sve što možemo, ali zato su momci u finalu odlično kontrolisali meč od početka do kraja, kako u napadu, tako i u odbrani. Najbolja slika kvalitetne odbrane je da smo u prvom poluvremenu finala imali devet isključenja, a primili samo jedan gol sa igračem manje.

Povezana vest:  Vaterpolisti Partizana napadaju prvaka Evrope

Rezimirajući učinak od avgusta kad je počeo da radi sa prvim timom, koji je letos ostao bez sedmorice igrača, do danas Milenković zaključuje:

-Naš mlada ekipa, znatno promenjena u odnosu na tim iz prošle sezone, je za kratko vreme napravila izuzetan napredak. Moje mišljenje je da mogu još mnogo da napreduju. Imamo igrače sa velikim potencijalom, koji treba da se „brusi“, da se čuva, jer ako bi ovaj tim ostao na okupu  verujem da bismo za par sezone imali ekipu koja može da vrati Partizan tamo gde mu je mesto – u evropski vrh.

Milenković se kroz rad u mlađim kategorijama Partizana i u drugom timu Banjici i u juniorskim reprezentacijama Srbije,  odavno vrlo dobro zna sa sadašnjim prvotimcima, koji su mu u slavlju posle utakmice  pevali „Uzmi Zoki evro titulu!“. Od trenera su dobili odgovor: „Može, ali sa vama“.

Povezana vest:  Rađen, Pijetlović, Šefik i Vapenski u Zvezdi

Partizan 2016. godinu završava u sredu, utakmicom Lige šampiona u Hanoveru. Potom posle kraće novogodišnje pauze, brzo se crno-beli „vraćaju u pogon“ i kreću ka novim ciljevima, koji se odavno znaju. Liga šampiona je ove sezone bitna za sticanje iskustva, u Regionalnoj ligi će pokušati da se plasiraju na fajnal-for,  a na domaćoj sceni žele šampionsku titulu i odbranu „duple krune“. Pola posla u Nišu su uradili.

Odlični utisci iz Niša

Ceo finalni turnir u Nišu protekao je u odličnoj atmosferi. Učesnici su zadovoljni organizacijom, na finalnom meču tribine su bile pune, a publika je videla tri zanimljive utakmice, u kojoj je vođena velika, ali maksimalno korektna borba. Jedinu ozbiljniju povredu zaradio je jedan od najmlađih prvotimaca Partizana, Nikola Lukić koji je u finalnom meču dobio nenameran udarac blizu oka. Posle intervencije u niškoj bolnici zajedno sa ekipom vratio se u Beograd.

Potvrdilo se da naša zemlja ima mnogo mladih igrača sa velikim potencijalom i da srpski vaterpolo i ekipe, ako u teškoj situaciji našeg klupskog vaterpola uspeju da zadrže svoje nade, imaju lepu budućnost.