logo_EP_vaterpolo_2010_hrvatskaEP ZAGREB 2010
Crnogorci brane „zlato“
Vaterpolo reprezentacija Crne Gore pokušaće na šampionatu Evrope u Zagrebu da odbrani titulu kontinentalnog prvaka, osvojenu pre dve godine na debitantskom nastupu u Malagi.
Izabranicima Petra Porobića glavni konkurenti za preuzimanje evropskog trona biće bivši saigrači iz reprezentacije zajedničke države (Srbi), domaćin Hrvatska i Mađari koji žele rehabilitaciju za slabije rezultate poršle sezone.
Crna Gora je 2008. godine u Malagi debitovala na velikim takmičenjima, a grad u Andaluiziji posrećio se „ajkulama“, pa su državni praznik 13. jul proslavili pobedom nakon produžetaka u velikom finalu protiv Srbije.
Porobićev tim u Zagreb stiže ojačan golmanom Denisom Šefikom svojevremeno najboljim čuvarom mreže na svetu, koji je nakon sukoba sa Aleksandrom Šapićem na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine odlučio da napusti srpski državni tim.
Ostatak crnogorske selekcije dobro je poznat ljubiteljima vaterpola širom sveta, a njegov „kostur“ čine igrači koji se nalaze u zenitu karijere – Vladimir Gojković, Boris Zloković, Predrag Jokić, braća Janović, Vjekoslav Pasković i Damjan Danilović.
Selektor Porobić brižljivo je stvarao ovaj moćan tim, koji je međutim na prethodna dva velika takmičenja zakazao u ključnim trenucima, pa su Crnogorci ostali bez odličja i na Igrama u Pekingu i šampionatu sveta 2009. godine u Rimu.
Poraženi finalista iz Malage, reprezentacija Srbije, dolazi u glavni grad Hrvatske sa potpuno novim timom u odnosu na prethodnu smotru evropskog vaterpola. Nova generacija najboljih sprskih vaterpolista dominira u prvoj polovini olimpijskog ciklusa.
Puleni Dejana Udovičića osvojili su prošle godine zlatnu medalju na šampionatu sveta, a trofejni niz nastavljen je ovog leta trijumfima na završnom turniru Svetske lige u Nišu i Svetskom kupu u Oradei.
Srbija ima u proseku najmlađi tim od svih favorita na prvenstvu u Zagrebu iako se za pojedine igrače „delfina“ poput kapitena Vanje Udovičića, Andrije Prlainovića i Filipa Filipovića može reći da su već najbolji igrači na svojim pozicijama.
Trofeji i pozitivan bilans u mečevima sa svim rivalima daju najveću sigurnost srpskom državnom timu pred pokušaj da se, kao i 2006. godine, objedine titule svetskog i evropskog prvaka.
Sa najvećim pritiskom pred početak šampionata suočavaju se domaćini pošto je hrvatska publika „gladna“ trofeja. Selektor Ratko Rudić uspeo je, zahvaljujući fantastičnim partijama u završnici, da „barakude“ 2007. godine u Melburnu dovede do zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Meburnu, ali od tada su Hrvati prinuđeni da „gledaju u leđa“ Crnogorcima, Mađarima i Srbima na vrhu.
Hrvatska nikada nije osvojila zlatnu medalju na šampionatima Evrope, pa će ta činjenica predstavljati dodatni motiv za domaćine turnira koje će u Zagrebu predvoditi Miho Bošković, Maro Joković, Pavo Marković, Andro Bušlje i Nikša Dobud.
Krug favorita za najviši plasman zaključuje najtrfoejnija vaterpolo nacija – Mađarska. Za razliku od prethodnih godina Mađare niko ne smatra glavnim favoritima, iako poseduju vrhunski kvalitet.
Nijedna majdarska reprezentativna selekcija nije 2009. godine uspela da osvoji odličje na velikim takmičenjima, a i klubovi im postižu sve slabije rezultate u Evrokupovima. Čini se da se mađarski vaterpolo našao na prekretnici i da plaća ceh dugo odlagane smene generacija.
Igrači koji su počev od 1997. godine osvojili sve što se moglo osvojiti, jedan po jedan završavaju reprezentativne karijere, a adekvatnih naslednika u reprezentaciji za sada nema.
Dugogodišnji selektor Deneš Kemenji na Evropsko prvenstvo vodi tim u kome su glavne zvezde Peter Biroš, Danijel Varga, Marton Sivoš, Norbert Hošnjanski, Ištvan Đerđelji i Norbert Madaraš.
Odličju iz Zagreba nadaju se i svetski viceprvaci Španci, koji često umeju da iznenade onda kada je najvažnije, neugodni Grci i Italijani, željni povratka u evropski vrh.
Ostali učesnici Evropskog prvenstva boriće se u granicma svojih mogućnosti za što bolji plasman.
U A grupi igraće Hrvatska, Crna Gora, Italija, Španija, Rumunija i Turska, dok B grupu čine Srbija, Majdarska, Grčka, Nemačka, Rusija i Makedonija.
Povezana vest:  Barać: Možemo Srbiji da uzvratimo na EP u Beogradu